По-високи цени за инвитро предлагат депутати

Очакванията са цената да стигне до 6000 лева

13.07.2023 | 22:30 Редактор: Михаела Кирилова
По-високи цени за инвитро предлагат депутати

Да се увеличи стойността на инвитро процедурата, заплащана от държавата за двойките с репродуктивни проблеми, като се поемат до 6000 лева, вместо сегашните до 5000 лева.

Тази препоръка за промяна отправиха депутатите от здравната комисия към ресорния министър Христо Хинков. Корекцията на стойността трябва да бъде направена в Правилника за дейността на "Центъра за асистирана репродукция".

От създаването на Центъра за асистирана репродукция през 2009 година до момента няма промяна в стойността на заплащаната от държавата инвитро процедура – до 5000 лева. На фона на поскъпването в стандарта на живот, обясни д-р Мария Георгиева, директор на центъра, който е към здравното министерство. 

Очакванията при вдигане на стойността на процедурата на до 6000 лева и заложения за тази година бюджет.

"Ние очакваме да се запази финансирането за всички нуждаещи се от тази помощ при условие, че не се доплаща от пациентите, както и да се повиши качеството и успеваемостта на процедурите, да има повече живородени деца за България", каза д-р Мария Георгиева.

Лекари от болници, с които работи центърът, обясниха, че има значително поскъпване на консумативите и медикаментите за стимулация на репродуктивните способности, както и че няма европейска държава, в която тези процедури да не са вдигнали цените си, съобщи БНР.

Инициаторът на това изслушване в комисията, депутатът Андрей Чорбанов посочи, че това е важно и за демографията у нас.

"Социалното значение на тези дейности е много голямо, защото процентът на хората с репродуктивни проблеми се увеличава всяка година", каза той.

Снимка: Pexels