България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Катастрофи и жертви - младите шофьори са без опит и стресирани, все повече тираджии карат надрусани

Коментар за черната статистика на пътя на Диана Русинова и Иван Влъчков

17.07.2023 | 09:40 Редактор: Михаела Кирилова

Тежки катастрофи, загинали, запалени автомобили и километрично задръстване и затворена за кратко магистрала. На това станахме свидетели през изминалите няколко дни.

Черната статистика в държавата показва, че от началото на юли месец има 339 транспортни произшествия.

"Докато не променим начина, по който функционира нашата държава, няма да се промени тази статистика. Действията на държавата са изоставащи и те трябва да ръководят този процес. Високата скорост не е най-същественият проблем. Аз заснех едно рисково изпреварване. Имаше два автомобила, които се движеха опасно и не позволяваха на другите да минат покрай тях. След като подадох сигнал, водачите бяха установени, ние няма какво повече да направим, освен да наложим глоба. Магистралата не е частна и всички имаме право да я ползваме безопасно", каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. в студиото на "България сутрин".

"Всичко се случва за секунди при такава висока скорост. Новите шофьори могат да се стреснат при такова поведение и да предизвикат ПТП. Младите водачи излизат неподготвени от школата и изпитите се взимат много лесно. На курсовите карат по 30 км/час, не излизат на магистралите и не са подготвени", добави автомобилният състезател Иван Влъчков.

Русинова допълни, че най-съществената грешка при младите шофьори е липсата на опит и надценяването на опита.

Иван Влъчков наскоро се класира на трето място на автомобилното състезание "Хунгароринг" и разказа, че до пистата има полигон, където всеки е свободен да изпробва по-екстремни маневри с колата си.

"За 30 години в България държавата не успя да направи такова съоръжения, където човек може да изпробва уменията. Всеки може да кара каквото поиска, но нека да може да го кара", апелира пътният експерт. 

По това време на годината трафикът към морето е изключително засилен и често има катастрофи заради нарушения.

"Хората постоянно бързат за някъде, трябва да се внимава и да се мисли. Когато тръгнеш в най-големия трафик, се очаква да има ПТП", допълни автомобилният състезател в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Трябва да се спазва дистанция. По време на жегите също не трябва да се кара и преди път трябва да се проверява дали автомобилът е в изправност. Не е фатално, ако единият стоп не работи, но нямате право да шофирате и трябва да го смените", поясни Диана Русинова.

"Ако обществото можеше да се самоконтролира, нямаше да има нужда от държавните институции и органите. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" е органът, който е натоварен да провежда националната политика в областта за безопасността на движението по пътищата. Много уважавам хората, които работят там, но нещата няма как да станат само с теория. В момента смятам, че не се справя с безопасността на движението и с нея, или без нея - няма значение. Имаме ясна мерилка дали държавната институция се справя или не. Ние сме твърде далеч от това да имаме по 0 жертви на пътя. Имаме нужда от нови автомобили, които разпознават маркировката. Не сме постигнали и кой знае какъв резултат с борбата с пияните и дрогираните. Имаме нужда и от безопасна инфраструктура и поддръжка. Санкциите също не дават никакъв резултат, защото някои хора дори не желаят да докладват за такива нарушения", каза още експертът по пътна безопасност.

По темата за идеята работодателите да плащат глобите на служителите си, тя добави: "Малко е абсурдно, но от друга страна българинът е добър в това да се крие от такива санкции. С такава държава това трябва. След като сложиха колчета на Кресненското дефиле, има нула ранени. Колко време ни отне да разберем, че трябват само едни колчета?".

"Младите шофьори не са научени. Моят инструктор не ме научи на нищо ново, но спортът ме е научил, че ако искам да карам - отивам да пистата. Спортът учи да сме по-нормални на пътищата", каза Иван Влъчков.

Статистиките показват, че инцидентите с градския транспорт също зачестяват.

"Не навсякъде има климатик и на хората им става лошо от горещините. Също така имаме сигнали, че хората там се експлоатират. ние сме малко нетолерантни. Имаме и сериозен проблем с тежкотоварните автомобили. Много водачи си позволяват да карат под въздействието на наркотици, за да издържат повече време", каза по темата Диана Русинова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Да се ограничи слушането на чалга в колата и да се пуснат необозначени патрули, които да следят, записват и спират нарушителите. Сигнализирай за неуместен коментар