България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Още българска гордост: Математици спечелиха 6 медала от международна Олимпиада

Много труд и подготовка стоят за успеха, разказаха медалистът Марин Христов и ръководителят гл. ас. Стоян Боев

17.07.2023 | 08:15 Редактор: Вяра Димова

Тази седмица имаме повод за гордост със златни медалисти. Български математици спечелиха 6 медала от международна Олимпиада. Нашите ученици успяха да преборят конкуренция от над 600 участници от 112 държави.

"Зад този златен медал стои много труд и упоритост. Международната Олимпиада по математика е най-трудният форум за млади математици, който дава възможност на младежи от целия свят да се докажат като силни математици", сподели златният медалист Марин Христов в студиото на "България сутрин". Той разказа, че в някои дни тренира повече, в други - по-малко, но намира време и за социален живот, и спорт.

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на обора по математика гл. ас. Стоян Боев разкри, че подготовката преминава през сериозна селекция на отбора, която стартира през есента. 

"Така се достига до момента, в който определяме разширения отбор. След две контролни определяме и националния отбор. Подготовката е целогодишна. Казвам им, че трябва да бъдат конкуренция помежду си до момента, в който влязат - в момента, в който влязат, трябва да са един екип", каза още ръководителят.

Като невероятно Марин описа чувството да спечелиш такъв медал.

"Надявам се всеки, който иска да се занимава със състезания - да може да го постигне. Невероятно е да излезеш на сцена пред 600 човека - ученици и учители. Миналата година съвсем малко не ми достигна и бях съкрушен, но тази година се върнах в по-силен състезател и показах, че заслужавам златен медал", сподели той.

По думите му конкуренцията изважда най-доброто от него и му дава възможност да представи какво може. "Дава ни сили. Най-големи конкуренти са ни китайци и американци", добави Марин.

Олимпиадата по математичка е като едно спортно състезание и има стратегия, която трябва да се следва, изтъкна гл. ас. Боев.

"Трудното е, че имат ограничено време от четири часа и половина, в което трябва максимално да дадат наученото. Първите два часа са много критични. Ако през тези два часа не успеят да решат нито една задача, е важно психически да бъдат стабилни", обясни ръководителят на отбора.

Той определи конкуренцията пред последните години като "изключително жестока", особено от азиатските страни.

"Бивш състезател съм и мога да сравня. Ако тогава с лекота влизахме в топ 10, сега вече е трудна задача. Азиатските страни много работят. Отборите на САЩ и Канада също са предимно от азиатски състезатели.  Въпреки това, вземаме медали и е голям успех", посочи гл. ас. Боев.

Марин сподели, че бъдещите му намерения са в сферата на математиката и информатиката.

Гледайте целия разговор във видеото.