България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наши ученици с три медала от Олимпиада по природни науки в най-престижния турнир в света

Много труд и подготовка стоят зад успехите, казаха Петър Жотев, Яна Атанасова и ръководителят им проф. Албена Йорданова

13.07.2023 | 08:09 Редактор: Вяра Димова

Над 320 ученици от 80 държави участваха в най-престижния турнир по природни науки за годината в света. Българските ученици донесоха три медала от Олимпиадата, която се проведе от 2 до 11 юли в Обединените арабски емирства.

"Преди два дни се върнах от международната Олимпиада по биология. Взех трети златен медал. Участвах в състезанието и по време на пандемията. Обикновено на такива олимпиади печелят първите 10% от участниците", каза златният медалист и общо трикратен златен медалист от Олимпиадата Петър Жотев в студиото на "България сутрин".

Яна Атанасова, която взе награда за достойно представяне, сподели, че състезанията за нея са забава, а задачите не са твърде предизвикателни. 

"Трудни си бяха, но по хубав начин", добави Атанасова.

В подготовката на олимпийците участва голям екип и заслугата е на много хора, обясни техният ръководител проф. Албена Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

"Имам удоволствието да бъда представител на всички тях. Като ръководител на отбора - много се възхищавам на победите на нашите младежи. Задачите бяха много интересни. Ние ги превеждахме в продължение на три денонощия. Освен над 400 теоретични задачи - те трябваше да направят и четири практически задачи в областта на биохимията, молекулярната биология, екологията", коментира проф. Йорданова.

Практическите задачи са най-често правене на експеримент и записване на резултатите от него, разкри Жотев. "В молекулярна биология - на растенията пускахме електрофореза", даде пример медалистът.

Интересът на Яна към биологията се появява в ранна възраст. "Като малки обръщахме камъни, за да гледаме буболечките под тях. Продължихме да обръщаме камъни и натам", коментира Атанасова.

По думите на проф. Йорданова конкуренцията на Олимпиадата е била много сериозна. "Челните места по традиция се заемат от китайци, отбора на Сингапур, Индия. В Европа ние сме начело. Аплодисменти за целия отбор. Усещането, ръководителите на отборите от Германия, Великобритания, да идват и да ни поздравяват е наистина прекрасно", обясни тя.

Според медалистите тези състезания носят не само медали, но и добри познанства. Петър Жотев вече е приет да се обучава в Кембридж. Яна планира година почивка, а след това ще кандидатства в Швеция.

Жотев трябва да събере още 50 000 лв. до 1 август, за да плати таксата си за Кембридж и така да продължи да преследва мечтите си. Желаещите да му помогнат могат да дарят средства на дарителската платформа Подкрепи.бг.

Гледайте целия разговор във видеото.