България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Манджукова: Българите в Украйна имат нормален живот, поисканата автономия ги разгневи

Една от задачите пред Изпълнителната агенция за българите в чужбина е да уеднакви законодателството, обяви директорът ѝ

13.07.2023 | 09:34 Редактор: Вяра Димова

Около 300 000 са българите, които живеят в Украйна. Немалка част от тях са в зоната на военните действия.

"Тези наши сънародници, техните деца, техните неделни училища, които са в Бесарабия и останалата свободна част на Украйна, си живеят нормален живот. На 8 беше онлайн изпитът за обучение в български ВУЗ-ове. На 15 и 16 юли ще бъде повторният изпит. Имаха условия децата да се явят онлайн, за разлика от другите, които са в окупираните територии", коментира директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ сънародниците ни в свободните територии и сега се свързват Изпълнителната агенция, но със същите въпроси и проблеми като отпреди войната.

"Нашите сънародници в момента са в същата ситуация като всички останали граждани на Украйна. Заради краткото време на присъствието на президента Зеленски в България не беше отворена тази тема. Спекулации са, че бесарабските българи принудително ги хващат нощем и ги изпращат да воюват. Имам постоянни контакти на битово ниво, не само на ниво институции - нашите сънародници не са в по-неблагоприятни условия, отколкото всички останали граждани на Украйна", категорична е Манджукова.

Това, което прави Изпълнителната агенция за българите в чужбина, е да удостовери българския произход за целите на други институции, обяви директорът ѝ.

"Ние в момента удостоверяваме българския произход за три институции - за нуждите на Министерството на образованието, за Министерството на вътрешните работи и Агенцията по заетостта, и Инспекцията по труда. Потокът не се е увеличил. Самата война по никакъв начин не промени динамиката. Хората, които са се установили в България като бежанци, имат документ за временна закрила. Тези, които са получили временна закрила, упражняват правата си за България", обясни Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея, когато войната свърши, ще има по-голям поток, защото много от хората, които са в момента в България, ще решат да останат. Тя коментира и поисканата автономия от "Възраждане" на българите от Южна Бесарабия.

"Много се разгневиха. Общувах с хора от моето село. Подклажда се разделението. Това беше човешка реакция. Това писмо не е подписано под натиск", категорична е тя.

Манджукова обяви, че една от задачите пред Изпълнителната агенция за българите в чужбина е да уеднакви законодателството. "Предприели сме стъпки, от всички парламентарни групи имаме подкрепа. Надявам се да стигнем и до въпроса за ролята на Агенцията в чужбина като орган, който координира държавната политика", настоя тя.

Гледайте целия разговор във видеото.