"По-силни сме от войната": Йотова разговаря с наши сънародници от украинското село Заря

По инициатива на Илияна Йотова беше представена книга за известния бесарабски българин Димитър Мететелов

04.07.2023 | 22:42 Редактор: Михаела Димитрова

По-силни сме от агресора, по-силни сме от войната. Можете да разчитате на нас за подкрепа в тези тежки времена. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към наши сънародници от украинското село Заря.

По инициатива на Йотова беше представена книга за живота на известния бесарабски българин Димитър Мететелов – генерал-майор, офицер от Българската армия, участник в три войни, с огромен принос за изграждането и развитието на българското военно правораздаване.

От родното му село Камчик, днес с. Заря, чрез видео връзка участваха издателите и родственици на Мететелов, представители на местната власт, както и Антон Киссе – депутат във Върховната Рада на Украйна и председател на "Асоциацията на българите в Украйна".

От България се включиха административните ръководители на Военния касационен съд и Военно-апелативната прокуратура – полк. Румен Петков и полк. Елин Алексов, а също и прокурорът полк. Нивелин Начев, както и доц. Михаил Груев, директор на Държавната агенция "Архиви", и Валери Радолов от Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

С подкрепата на вицепрезидента след нейното посещение през 2018 г. в бесарабските села в Украйна бяха събрани архивни материали за живота и дейността на генерал-майор Димитър Мететелов, въз основа на които 164 години след рождението му е издадена посветената на него книга.

"Книгата е родолюбиво дело, почит към един истински герой, който прави всичко на ползу роду. Днес имаме нужда от светлия пример ген.-майор Мететелов – човек, когото съвременниците му определят като изключително честен и лоялен, с високи морални качества. Книгата не е типичната биография, в нея е включена и част от неговата публицистика, която е живо свидетелство за времето", каза още вицепрезидентът.

Снимка: Президентство на Република България