Картина със силно послание от художници от РСМ и България трогна Радев: Давате пример

Срещата се проведе пред Народния театър "Иван Вазов"

04.07.2023 | 19:48 Редактор: Михаела Кирилова

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" 30 млади художници от Северна Македония и България нарисуваха заедно огромна картина.

Тя изобразява мечтаното приятелство и единство между двете държави. Инициативата е в рамките на кампанията "От двете страни на границата" на фондация "Българска памет".

Градинката пред Народния театър "Иван Вазов" се превърна в истинско художествено ателие, а младежи от Северна Македония и България нарисуваха картина с размери 5x6 метра и с послание за сплотеност и единство между двете държави.

"Картината изобразява две деца, едното, от които е от Северна Македония, а другото от България. Те протягат ръка едно към друго в знак на приятелство и признателност между двете държави", каза представителят на България Айлин Гъралийска.

След завършването на своята творба, младите художници се срещнаха с президента Радев, който свърза тяхната рисунка с откъс от "Малкия принц" на Екзюпери.

"Аз ви благодаря, че вие днес с вашата рисунка, с това, че сте заедно, с това, че чертаете и рисувате общото бъдеще на младите хора от двете страни на границата, вие давате един невероятен пример на възрастните какво и как трябва да се прави", каза Румен Радев.

Младежите настояха неразбирателствата между двете страни да не се пренасят върху децата.

"Единственото, което показахме днес както на София, така и на цяла България, че Македония и България винаги са си били заедно и политическите конфликти, никога не трябва да ни разделят", каза друг представител на България.

Децата определиха подобни инициативи като красив спомен, а спечеленото от тях - безценно.

"Ние работим всички заедно и станахме добри приятели. Надявам се да правят още такива проекти", допълни Гъралийска.

Според децата инициативи като тази в сферата на културата и спорта ще помогнат за преодоляването на неразбирателствата по политическия линия.

Вижте повече в репортажа.