България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има шанс правителството на Рюте да вземе решението за България в Шенген

Служебното правителство показа, че институциите могат да работят в синхрон, каза бившият зам.-външен министър Велислава Петрова

12.07.2023 | 08:59 Редактор: Юлиан Христов

Има шанс правителството на Марк Рюте да вземе решението за влизането на България в Шенген, прогнозира бившият зам.-министър на външните работи Велислава Петрова в предаването "България сутрин".

Тя очерта политическата несигурност в някои от държавите, от които зависи българското членство в Шенген.

"Марк Рюте няма да управлява, може би, след ноември, което е огромна промяна. Все пак след Виктор Орбан той е най-дълго управлявалият лидер", посочи Петрова.

Според нея решението, което Нидерландия трябва да вземе за българското членство, ще бъде взето вероятно през октомври, което означава, че правителството на Рюте в оставка все още може да предложи такова решение на парламента си. 

"Виждате, че има един голям политически импулс да се случат нещата по отношение на Шенген", отбеляза бившият зам.-външен министър.

Несигурност има и по отношение на испанската позиция, тъй като правителството на Педро Санчес може би няма да управлява след изборите в страната. Петрова обаче припомни, че испанската позиция до момента е в полза на България и в този смисъл политическите и дипломатически усилия трябва да продължат.

Гостът е на мнение, че през последните 10 месеца служебното правителство е показало, че институциите могат да работят синхронизирано, независимо от вътрешнополитическата обстановка. Тя смята, че редовното правителство продължава някои от усилията, положени от служебния кабинет, но все пак по отношение на темата за охраната на границата ни изглежда, че има "вакуум".

"Това вероятно е заради много други приоритети, които в момента има правителството. Но е важно този импулс да не бъде забавен", добави бившият зам.-министър.

"Постигнахме изключително много и това не бива да бъде подценявано по никакъв начин. Започнахме пилотен проект по границата, който да ни даде възможност процедурите по убежищата да се случват по-бързо. Имаше редица писма от президента Радев до всички лидери, за да покаже прогреса, който се случва", заяви Петрова.

По отношение на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, гостът каза, че една от изненадите е решението на Турция да отблокира присъединяването на Швеция към Алианса.

"От друга страна това показва, че Турция играе много важна роля в отношенията НАТО-Русия. Това е показател, че президентът Ердоган иска и поставя себе си още по-напред в тази роля на медиатор, която може да поеме", смята Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Неи
преди 9 месеца