България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат: Голяма подкрепа в ЕП и ЕК да влезем в Шенген, Нидерландия е пречката

Всички изисквания за Шенгенското пространство са изпълнени, подчерта Емил Радев

12.07.2023 | 08:14 Редактор: Тодор Петров

В Европейския парламент (ЕП) обсъдиха подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство с аргумента, че те изпълняват необходимите условия.

"Повод за вчерашния дебат в ЕП е приемането днес на резолюция, която да подкрепи незабавното приемане на България и Румъния в Шенген. За пореден път видяхме подкрепата на ЕП за България и Румъния. В комисията резолюцията беше приета с огромно мнозинство и очаквам това да се случи днес и в пленарната зала. ЕК също даде пълната си подкрепа това да стане до края на годината", заяви евродепутатът от групата на ЕНП Емил Радев пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че остава проблемът с позицията на Австрия и Нидерландия. 

"За съжаление, в Нидерландия миналата седмица правителството подаде оставка точно на тема "миграция" и изборите ще се проведат чак в края на ноември. Това може да се окаже пречка при даването на съгласие от тази държава да бъдем приети в Шенген", алармира Радев в ефира на "България сутрин".

Евродепутатът се надява, че колегите му от Нидерландия в ЕП ще гласуват "за" тази резолюция и ще дадат ясен знак на правителството си, че ние сме изпълнили критериите и трябва да бъдем приети в Шенген. По думите му неприемането ни засилва антиевропейските настроения в двете държави - България и Румъния. 

"Вече 12 години чакаме този ден. Всички изисквания за Шенгенското пространство са изпълнени още тогава. Новите условия, които има от страна на Нидерландия, приемат се законите, мониторингът ще бъде свален в най-скоро време", посочи още Емил Радев.

По думите му винаги сме били заложници на вътрешнополитическите проблеми в някои държави, сред които е Нидерландия. Все пак той се надява разумът да надделее, а българското правителство също да си свърши добре работата, за да не изпуснем този шанс.

Бизнесът, туризмът, гражданите, които ежедневно преминават границата... Всички търпят негативи и трябва в най-скоро време да бъдем приети в Шенген. Пазим най-тежката външна граница на ЕС - тази с Турция, настоя Радев.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Джони
преди 9 месеца
За едни пари пиша не ми вярвайте евродупетат Сигнализирай за неуместен коментар