България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бягаме от имунизациите и профилактичните прегледи, децата мигранти застрашават нашите

БЛС договори изключително добър пакет за профилактика, посочи д-р Гергана Николова

11.07.2023 | 08:39 Редактор: Тодор Петров

Има риск от избухване на морбили и други заразни заболявания. За това предупреди зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски. Според него трябва да се навакса с имунизационния календар.

"Опитваме да обхванем всички подлежащи от списъците, започваме да ги издирваме за ваксини. Обикновено заедно с децата идват и родителите, виждаме кой от тях подлежи на периодична имунизация за тетанус и дифтерия, която е на всеки 10 години. При децата имаме задължителен имунизационен календар, там е ваксината за морбили, която правим на година и един месец и на 12 години. Тя е много необходима в момента, защото с мигрантския поток идват деца с неясен статус и това повишава риска за нашите деца", коментира общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова в "България сутрин"

От думите ѝ стана ясно, че България е страната с най-ниско ваксинационно покритие срещу някои опасни заболявания, а при децата имаме едва 3% обхват от подлежащите на ваксина, които биха могли да се предпазят от рак в много области.

"Две години бяхме в пандемия и спряхме имунизациите. На нашите плещи лежи отговорността тези две години да бъдат наваксани сега. Не можем да си позволим да продължим изоставането от темпа. Активно издирваме необхванати деца да бъдат ваксинирани, натоварването е голямо. Темповете тази година са добри, ще постигнем добро ваксинационно покритие", заяви д-р Николова пред Bulgaria ON AIR.

Tя не може да си обясни защо нямаме нагласата сами да се погрижим за своето здраве, посещавайки редовно личния си лекар за профилактични прегледи.

"Винаги го отлагаме. Вчера звънях на пациент за имунизация и профилактичен преглед. Той каза: "Сега не искам преди морето да ми намериш нещо". Аз няма да открия заболяване, което ти нямаш. Миналата година БЛС договори изключително добър пакет за профилактиката. Отивайки на профилактичен преглед, се открива нещо в начална форма, а тогава тези заболявания, колкото и страшно да звучат, се лекуват", каза още д-р Николова.

По думите ѝ има прогрес в разбирането, че трябва да се отделят повече финанси за доболничната помощ. 

"Пари за здраве трябва да има, защото за държавата е много важно да има здрава нация. Това е въпрос за националната сигурност", подчерта общопрактикуващият лекар.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 0
брр
преди 9 месеца
ноо ясно, ако може по-далече от белите престилки.МАФИЯ Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Кой ви кара да лъжете за Ковид ваксините? По този начин създадохме недоверие у хората и за традиционните ваксини. Сигнализирай за неуместен коментар