България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наши кикбоксьори с големи успехи, надяват се спортът им да стане олимпийски

Кристина Николова, Александра Димитрова и Иван Кръстев се завърнаха с медали от Европейските игри в Полша

07.07.2023 | 08:04 Редактор: Михаела Кирилова

Трима състезатели по кикбокс от националния отбор завоюваха призови места на Европейските игри в Полша. В различните категории капитанът Кристина Николова спечели сребро, Александра Димитрова и Иван Кръстев си заслужиха бронзови отличия.

Шампионите за първи път участват в подобно мероприятие и споделиха, че са доволни от представянето си.

"Няма как да не съм доволен, ние сме максималисти, а те се справиха изключително добре. Това мероприятие беше много важно за нас, защото бяхме под мониторинг на Олимпийския комитет. Очакваме голямата новина, че нашият спорт ще се превърне в олимпийски. Тези спортисти го заслужават, защото полагат много усилия и жертви и знаят каква е цената. Готвят се по цяла година", каза треньорът Иван Георгиев в студиото на "България сутрин".

"Подлагаме се на много лишения. Пропускали сме събития с приятели и семейства, но винаги си заслужава, когато видиш пълната картинка. Това е начин на живот за нас", сподели кикбоксьорът Иван Кръстев.

Кристина Николова разказа и как е започнала приключенията си с кикбокса: Започнах да се занимавам случайно. Иван Георгиев влезе в класната стая като бях втори клас и каза, че ще има пробна тренировка. Пробвах се, много ми хареса и се запалих. Оттогава не съм излизала от залата.  

"Аз започнах доста по-късно - на 24 години. Винаги съм симпатизирал на бойните спортове и един приятел ме заведе в залата. Допадна ми средата и треньорът и така се занимавам до днес", разказа също Иван Кръстев пред Bulgaria ON AIR.

"Няма проблем дори да започнеш по-късно. Няма значение кога ще се прояви един състезател. При Иван няма неща, които да му тежат. Той постигна нивото на елитен спортист доста по-бързо от другите и е въпрос на подход. Нашият спорт е много приветлив, при нас има 100% равнопоставяне при жени и мъже. Щастлив съм от отзвука за нашето участие и се надявам да имаме много повече възможности за изява. Нашият спорт ще има светло бъдеще", посочи още треньорът Иван Георгиев.

Тримата бойци в момента се отдават на кратка почивка, преди да започнат летните лагери и следващите състезателни мероприятия.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Иван Кръстанов се казва. Сигнализирай за неуместен коментар