България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Володимир Зеленски идва у нас - какво ще иска от България?

Темата с посещението на украинския президент коментираха Пламен Димитров, Огнян Дъскарев и Чавдар Стефанов

06.07.2023 | 09:41 Редактор: Вяра Димова

Министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски идва на посещение у нас, като подчерта, че за тази визита страната ни се подготвя от доста време.

"Няма особено значение дали това посещение ще се състои днес или след месец. Очевидно е, че има договорено такова посещение. То вероятно ще бъде обявено като работно, но по-скоро има морално значение, тъй като Зеленски е моралният лидер на Западния свят", коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в  "България сутрин".

Според международния анализатор Чавдар Стефанов посещението на Зеленски е добра възможност за България да застане заедно със своите съюзници по НАТО и по ЕС. "В момента имаме два свята, единият е Европа, другият - Русия не е държава в Европа. С тази друга цивилизация, ще имаме много проблеми, ще има и някакви решения. В случая с първата визита на Зеленски е изключителна възможност. Посещението му ще бъде успешно", смята той.

Пред Bulgaria ON AIR колегата му Огнян Дъскарев коментира, че не вижда скрита цел на посещението на украинския президент у нас. "То е признание за ролята на България като помощник на Украйна. Второ - вероятно ще се водят преговори за помощ Украйна на съветски противовъздушни системи C-300, може би и за самолетите МиГ-29, нищо чудно и танкове. Вероятно Зеленски ще иска да се премахнат и улеснят ограниченията върху внос на украинското зърно и други селскостопански продукти. Трето - какво ще се случи във Вилнюс", посочи международният анализатор. 

Според Димитров силите, които няма да подкрепят членството на Украйна в НАТО, са малцинство и от българска страна не би имало пречка. "Оформя се консенсус в НАТО, че въпросът за членството на Украйна в организацията трябва да бъде решен след края на войната. И сега Украйна е интегрирана в НАТО, защото получава въоръжение от натовските страни. Пътят е ясен", обясни той.

Стефанов изтъкна, че по-важно за Украйна в момента са гаранциите, които тя иска за своята сигурност. "Гаранции за сигурността и целостта на държавата. Те трябва да бъдат дадени, няма общо с НАТО", отбеляза журналистът и международен анализатор и добави, че Украйна ще стане член на НАТО, подобно на Финландия.

Зеленски ще поиска доставките на оръжия да бъдат преки, а не чрез втори и трети страни, заяви Дъскарев. "Малцинството в България, което е против даването на оръжия за Украйна, е голямо. Преди 16 месеца започна войната, не е ясно как ще завърши. Това ще намери решение догодина на президентските избори в САЩ, ако Тръмп вземе властта", настоя журналистът.

Ако Радев се срещне със Зеленски това ще бъде плюс за нашия президент, смята Димитров. "Но за него би било и вътрешно политически минус. Привържениците му са на страната на Русия", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.