България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Счетоводители притеснени от идеята фирмите да се отчитат всеки месец пред НАП - има ли "вратички"?

"Вероятността да декларираме неверни данни е голяма", каза председателят на Асоциацията на счетоводителите Рая Петрова

05.07.2023 | 09:52 Редактор: Михаела Кирилова

Финансовият министър Асен Василев предложи всеки месец фирмите да отчитат пред НАП касовите си наличности. Ако данъчните установят, че сумите са съмнително високи, ще предприемат проверка. Възражения веднага се появиха от счетоводителите.

"Вероятността да декларираме неверни данни е голяма. Отчитайки всеки месец, без право на забава, ще усложни много ситуацията и ще има по-голяма административна тежест. Асоциацията беше на срещата с г-н Василев и ние изразихме притесненията си с него. Имаме предложение да декларираме касови наличности за предходния месец, ще видим дали ще се приеме", това председателят на УС на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия Рая Петрова в студиото на "България сутрин".

Министерството на финансите заяви, че тези промени са с цел осветляване на сектора. Рая Петрова поясни, че е скептична и че недобросъвестните данъкоплатци винаги ще намират начин за злоупотреби.

"Да, чрез тези нови мери със сигурност могат да се хванат диспропорции в различните видове бизнес, но нередовните фирми винаги ще си намират вратички или ще минават между капките", подчерта тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Разбира се, ще има и глоби за фирмите, които закъсняват с нужната документация.

"Някои фирми закъсняват не защото укриват нещо, а защото така се случва в живота. Според мен е нечестно да има глоби за закъснение и може би трябва отчетите първо да се направят за тримесечие. Тогава ще е по-добре", допълни рая Петрова в края на разговора.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
3 rate up comment rate down comment 0
Така е
преди 4 месеца
Абсурдистан, завладяната държава ! Сигнализирай за неуместен коментар