България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Публична комуникация и медиаморфози": Проф. Любомир Стойков представи новата си книга

Влизането в личното пространство на политиците е възможност за придобиване на реална представа за репутацията им, смята експертът

04.07.2023 | 09:47 Редактор: Юлиан Христов

Известният учен и медиен експерт проф. Любомир Стойков представя новата си книга "Публична комуникация и медиаморфози". В нея той поставя фокус върху важните и актуални комуникационни и политически феномени като имидж и политическа комуникация, политеймънт, политика и попкултура, дигитален PR, както и комуникация в пандемия.

"Искрено се надявам, че посланието на тази книга ще помогне на политици, журналисти медийни експерти да преразгледат собственото си отношение към политическата система и класа", каза проф. Стойков в студиото на "България сутрин".

"Доста сериозно се отдалечиха политиците от обикновените хора. Заради инвазията на социалните медии и изкуствения интелект, хората оформят свои представи за политика. Превръщат се в източник на информация, но и дезинформация, стана много трудно да се разчита на традиционната политическа комуникация", обясни експертът.

По думите му новото е начинът, по който обществото гледа на политическия пърформънс и начинът, по който обществото изразява своето несъгласие с различните "паравани, зад които се крият истинските лица на политиците".

В книгата е застъпено и понятието "политеймънт", което е съчетание от английските думи за политика развлечение.

"Опитвам да надградя тезата, защото за мен не е само политика и развлечение, но и начин на живот. Целя да се осмисли този развлекателен механизъм, чрез който може да се събуди отново интересът на хората към политиката, тъй като те са отегчени. Политеймънтът включва по-сериозно вглеждане в личния живот на политика, отношението към любовта, към семейството, към храната, дават една възможност хората да имат реална представа за репутацията на техния представител в политиката", каза проф. Стойков.

Той даде примери за политици, независимо от това дали са "положителни герои или демони в историята" - Уинстън Чърчил, Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Джон Кенеди, Роналд Рейгън, Маргарет Тачър, Ангела Меркел, Михаил Горбачов, за които се знаят много подробности по отношение на личния им живот.

Той поясни, че явлението "политическа смехотерапия" има свойството да стопява ледовете между политиците.

"Много добре се е грижил за политическата комуникация Рейгън и Горбачов с удоволствие е слушал неговите вицове", обясни Стойков.

Според него политеймънтът има и отрицателна страна и това е "арогантността, с която политиците се държат един друг".

"Видяхме как и буквално се оплюваха - това е допълнително сриване на имиджа на българския политик, това е обезверяването на електората в политическата система, а защо не и отдръпване", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.