Проф. Лозанов: "Продължаваме промяната" са камъче в обувката на българската политика

"Има сили, които са срещу правителството "Денков-Габриел", смята експертът

11.06.2023 | 14:51 Редактор: Петя Кръстева
Проф. Лозанов:

Голямата битка е дали България ще се развива като демократична западна държава, или като недемократична държава от съветски тип. Тази битка се води в момента основно между президента и "Продължаваме промяната". Така дойдоха нещата, че "Продължаваме промяната" застана срещу собствения си политически баща, който се оказа, че не иска да олицетворява България като една западна държава, която е активен член на НАТО. Няма съмнение, че идеологът - мозъкът на операцията, е ДБ, но "Продължаваме промяната" са камъче в обувката на българската политика и в тази ситуация това може да бъде много полезно. Това заяви медийният експерт и анализатор доц. Георги Лозанов.

По думите му приоритет е прозападно правителство "да обърне курса", който напоследък е бил в източна посока.

Според него има доста сили, които са срещу правителството "Денков-Габриел" и "ще направят всичко възможно да му отрежат час по-скоро главата". 

Лозанов подчерта, че темата за влиянието на посолствата е "добре вдигната топка" за "Възраждане" и президента:

"Има много голямо значение кои посолства. България е член на два алианса - ЕС и НАТО. Нашата сигурност е колективна като членове на тези два алианса. От тази гледна точка, нашата национална сигурност е във връзка с нашата свързаност с тези два алианса. Тя не е от другаде. Няма Путин да дойде да ни защити от себе си, когато ни нападне. Българинът трябва да се освободи от тази пропагандна мантра, че да си зависим - значи да си в контакт с американците, а да си независим - значи да си в контакт с Путин. Това е абсурдно. Западните ни съюзници трябва да помогнат на България да се превърне в демократична западна държава", предаде БНР.

Според Георги Лозанов главният прокурор Иван Гешев възприема себе си като инструмент: "Явно се инструментализира от други авторитети, а не от Бога. В момента поведението на Иван Гешев се инструментализира от президента Румен Радев". 

Снимка: БГНЕС