България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Край на паркирането на "Света Неделя" и строг контрол - "Спаси София" излиза за победа на първи тур

Андрей Зографски и Росица Николова разкриха приоритетите на партията

28.06.2023 | 09:13 Редактор: Искра Ангелова

Васил Терзиев е кандидатът за кмет на София на Продължаваме промяната-Демократична България и "Спаси София".

"Повече от 10 месеца водим сериозни разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България" и сравнително рано стана ясно, че имаме няколко изключително добри партийни кандидатури, но за да избегнем недоволството в някой друг субект, се разбрахме, че няма нищо лошо в това да търсим обединителна надпартийна фигура. Борис Бонев също така беше надпартиен кандидат на миналите избори. И когато обсъдихме какви качества трябва да има този човек, всички се спряхме на Васил Терзиев", каза Андрей Зографски от "Спаси София" в студиото на "България сутрин".

По думите му те познават кандидата за кмет от дълго време: "Това е един отличен избор, имайки предвид, че с Борис Бонев те са много добър тандем. Допълват се взаимно, единият има по-голям опит в частния сектор, а другият познава Столичната община отвътре."

Росица Николова от "Спаси София" поясни, че не е било самоцел Борис Бонев да стане кмет.

"На от "Спаси София" основен приоритет ни е да направим София по-добър град. Никога не е било желанието на Борис Бонев именно да бъде кмет. Самите преговори имаха за цел да направим по възможно най-добрия начин едно обединение, което да ни гарантира победа на първия тур, мнозинство в общинския съвет. Ние си даваме сметка, че без мнозинство там, доста от добрите решения, които ние предлагаме, няма да могат да се реализират и да покажем честно и прозрачно управление, което може да направи София много по-добър град", допълни Николова в ефира на Bulgaria ON AR.

Според Зографски целият натрупан опит на Васил Терзиев ще му бъде много добра основа.

"Трудното в тези преговори беше да се направи най-добрият възможен екип във всичките му сегменти. Освен че имаме общ кандидат за кмет на София, имаме и единна листа за общински съветници, на която водач ще бъде Борис Бонев. А във всички 24 района на София ще имаме общи кандидати за кметове, имаме вече и заместник-кметове, имаме експерти, които ще се включват да ни помагат", подчерта той.

И ясно заяви, че от "Спаси София" влизат подготвени и с ясна програма и цели.

"Преговорите продължиха толкова дълго време, защото трябваше да си заложим ясни приоритети, които са разписани в коалиционното споразумение и които да следваме. Тези 3 основни приоритета дойдоха от "Спаси София" и бяха припознати от това обединение, а именно инвестиции в кварталите. Вторият приоритет е чист и зелен град, защото ние забравихме за потенциалите на София и не на последно място, за да се случат тези 2 приоритета, ние трябва да отворим общината като съюзник на гражданите, показвайки честно и прозрачно управление. Да се спре ремонт на ремонта, обществени поръчки за близки фирми", коментира още Росица Николова.

От думите на Зографски стана ясно, че е разписано месец по месец какво трябва да се направи: "В първата седмица ще се заемем със строгия контрол върху почистващите фирми. Те и сега имат договори, които никой не контролира. Възлагане на гаранционен ремонт и глоба за изпълнителя на "Граф Игнатиев", смяна на ръководството на Столичен инспекторат, премахване на паркинга на "Света Неделя" - буквално в сърцето на София пешеходците се промушват между паркирали автомобили."

Гледайте целия разговор във видеото.