България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Илия Царски: Живея със спорта, постигнах детската си мечта и 20 шампионски титли

Спортният автомобил е оръжие, което трябва да използваш правилно, каза шампионът по автомобилизъм

23.06.2023 | 09:40 Редактор: Вяра Димова

В рубриката "Златните" тази седмица ви срещаме с 20-кратния шампион на България по автомобилизъм Илия Царски

"Аз съм закърмен с бензин. Моят баща беше голямо име в автомобилния спорт. Покрай него започнах. В детска възраст направих две шампионски титли с картинги и в историята на този спорт бях най-младия, само на 17 години. Постигнах детската си мечта, направих 20 шампионски титли, имах честта да нося едни от най-успешните брандове. Живея с този спорт", каза Илия Царски специално за "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той сподели още за обучението си в една от най-престижните школи в Италия, като изтъкна, че вече и в България има такива.

"Бях съвсем млад. Те обучават пилотите как да надградят шофьорските си учения и да станат пилоти от най-висок клас. Това е школата, която дава възможност да научиш как да управляваш автомобила", обясни шампионът. И определи първата си титла като най-ценната в кариерата му.

"Годината беше 1997. Титлата я запомних, защото беше борба с големи имена в автомобилния спорт в България. Първите моменти в професионален автомобил никога няма да забравя. Първото ми състезание и първата ми победа - управлявах автомобила на баща ми - "Лада". Най-важното е концентрация, мотивация за победа, тренировки, работа с екипа. Все по-трудно става - постоянно излизат нови пилоти и автомобили. Преди беше по-лесно", коментира Царски.

Спортният автомобил е оръжие, което ако не използваш правилно, може да нарани, отбеляза той.

"Бързината се постига с много тестове, тренировки и брандове, които да повярват на пилота. Високата скорост е нещото, което е виновно и за това, което се  случва по пътищата. Скоростта е определяща в това да завършиш първи", каза още 20-кратният шампион на България по автомобилизъм.

Гледайте видеото с първата част от интервюто с Илия Царски.