fallback

Доц. Бенатов от Украйна алармира за силно замърсяване на водата в Черно море

В украинската армия е като зоологическа градина от оръжия, посочи журналистът

21.06.2023 | 09:04 Автор: Тодор Петров

След взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" всички институции в България са категорични, че основание за притеснение няма и водата в Черно море е чиста. Вземат се ежедневни проби.

Доц. Даниел Бенатов, който журналист и експерт по безопасност на хидротехнически съоръжения, заяви пред Bulgaria ON AIR от Украйна, че ситуацията е доста тежка и може да се говори за екологична катастрофа. 

"Най-важните наблюдения ги правят нашите специалисти в Одеския регион. Показателите там са доста зле - от Херсонска област в Черно море с водата от Днепър попадат отпадъци от хранилища на различни промишлени предприятия, гробища и селскостопански животни. Това доста силно замърсява морската вода. Има силно превишение на микробните показатели и властите в Одеския регион забраниха влизането във водата", обясни той в ефира на "България сутрин".

От думите на доц. Бенатов стана ясно, че няма проблем с битовите нужди, защото хората в района използват вода, която преминава през сериозна система. Винаги слагат хлор и водата се пречиства, отбеляза той.

И допълни, че ако хората използва вода от кладенци, това може да бъде проблем. От реката и морето микроорганизмите може да попаднат в грунтови води.

"Черно море има процеси на самопречистване, които вървят винаги, но обемът на отпадъците е доста висок и затова специалистите още не знаят какво ще последва", подчерта доц. Бенатов и изтъкна, че реакцията на ООН след взривяването на язовир "Нова Каховка" е била доста нетрайна. 

Ако руснаците използват тактическо ядрено оръжие, той предполага, че ООН единствено отново ще изкаже безпокойството си.

"В украинската армия е като зоологическа градина от оръжия - има от САЩ и различни европейски държави, но повече използваме съветско оръжие. Всички знаят, че България произвежда боеприпаси за старите системи и в Украйна с голям оптимизъм посрещаме изявленията на новото българско правителство. Въпросът с военна помощ ще бъде решен и това е много важно за Украйна", каза още доц. Бенатов.

Според него никой не може да даде прогноза как ще се развие войната.

Гледайте целия разговор във видеото:

fallback
Още от България сутрин
fallback