България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма опция за връщане на Гешев на поста, България е без главен прокурор

Следва номинация на кандидат за нов обвинител номер едно, каза конституционалистът Орлин Колев

16.06.2023 | 08:50 Редактор: Юлиан Христов

Дори отстраняването на главния прокурор Иван Гешев по някаква причина се окаже противоконституционно, той не може да бъде възстановен на поста си. Това стана ясно от думите на преподавателя по конституционно право Орлин Колев в предаването "България сутрин".

В момента има две питания до Конституционния съд, които са свързани с отстраняването на главния прокурор – за промените в НПК, които засягат мнозинството, с което той може да бъде отстранен от поста си, и за изтеклия мандат на ВСС.

"Дори КС да се произнесе в полза на Гешев в тези питания, това няма ретроактивно действие и главният прокурор не може да бъде възстановен на поста си", поясни Колев.

С подписването на президентския указ от вчера страната е без главен прокурор, каза още той пред Bulgaria ON AIR и допълни, че сега следва номинация на кандидат за нов главен прокурор.

"Без значение кой е Висшият съдебен съвет – действащият съвет следва да проведе процедурата по избор на нов главен прокурор. Доколко настоящият ВСС би следвало да я проведе, е по-скоро въпрос с политически характер или социален. Но в момента имаме ВСС, който изпълнява функциите си и който трябва да проведе процедурата", допълни Колев по повод изтеклия мандат на ВСС.

До назначаването на нов главен прокурор ще има назначен временно изпълняващ длъжността, стана ясно от думите на експерта.

"Въпреки липсата на главен прокурор и евентуално бъдещо назначаване, това няма да засегне по никакъв начин дейността на прокуратурата. Това няма да засегне правата на въвлечените в съдебното производство", подчерта преподавателят по конституционно право.

Според Колев процедурите по искането на депутатски имунитети продължават, независимо от това, че главният прокурор е сменен, но временно съвместяващият поста може да оттегли искането си.

Гледайте целия разговор във видеото.