България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доза оптимизъм и спокойствие за общините след договорката с Асен Василев

Владимир Георгиев и Донка Михайлова разясниха темата за бюджетите и проектите

15.06.2023 | 08:15 Редактор: Тодор Петров

Ръководството на Националното сдружение на общините се договори с финансовия министър Асен Василев за разумен ръст в средствата за местната власт.  

"Водят се преговори за закона за удължаване на бюджета и преговори за Бюджет 2023, трябва да започнем да водим преговори за бюджета за 2024 г. Преговорите са много динамични. Срещата с министър Асен Василев ни дава оптимизъм", каза в студиото на "България сутрин" Владимир Георгиев - член на Управителния съвет на сдружението и кмет на Самоков.

Донка Михайлова, която е зам.-председател на сдружението и кмет на Троян, посочи пред Bulgaria ON AIR, че общините имат относително спокойствие. 

"Преговорите започнаха на 1 февруари 2022 г. и се надяваме да са приключени на 13 юни 2023 г. Имаше относителна последователност и приемственост. Приемаме това като оценка да не позволим в българските общини да не настъпват катаклизми. Договорихме това, че се запазват параметрите, които договорихме със служебния кабинет по 4-те най-важни фактора от бюджета. Изключително важно за нас е, че ще можем да продължим инвестиционните проекти, които са финансирани на 50%", обясни тя.

"Голяма част от проектите вече се работят. Аз вече получих писмо и ми искат справка да видят до каква степен е проектът, какво сме разплатили и какво остава да разплатим. В Самоков правим водопровод в едно от селата. От съществена необходимост са ни тези средства, за тях сме направили обществени процедури", изтъкна Владимир Георгиев.

"Кметовете много добре осъзнаваме държавата в какво положение е, затова нашите предложения бяха разумни. Общините не са спрели да работят, но много изоставаме в обществения сектор. Заплатите в общинската администрация са на много по-ниски нива дори от държавната администрация, да не говорим за частните фирми. Искаме много повече прогнозируемост във времето, за да направим обществени процедури", каза още кметът на Самоков.

Представителите на общините все още не са имали контакт с регионалния министър, скоро очакват такава среща. 

"Важно беше да договорим, че сумата от над 400 млн. лв. за инвестиционни проекти ще бъде осигурена от финансовото министерство. Предстои с МРРБ да подпишем споразумения и да се договорим как ще стане разходването на сумата. Министър Василев постави условие отпускането на средства по инвестиционни проекти да става само на база реално направени разходи или фактури от изпълнителите", разясни Михайлова.

По думите ѝ удължаването на удължаването на бюджета решава сериозен проблем  - да бъде удължен срокът, в който може да бъдат ползвани средства в размер до актуализирания бюджет от миналата година.

"Удължаването е крайно необходимо, но не решава въпроса с разходите, които инфлацията повиши значително. Очакваме приемането на редовния бюджет. Парадоксално е, че ще трябва да го приемаме през август. В тези извънредни условия общините успяха да продължат да управляват всички важни функции за ежедневието. Но тази политика на оцеляване на бива да продължава", настоя кметът на Троян.