България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Врачеш за водния ужас: Земята не успя да поеме количеството дъжд, което се изля

"Няма бедстващи хора в момента", съобщи Марин Бончовски

13.06.2023 | 07:43 Редактор: Тодор Петров

В 8 области на страната е в сила оранжев код за обилни дъждове с гръмотевици и възможни градушки. Това са Монтана, Видин, Враца, Ловеч, София-област, Перник, Кюстендил и Благоевград. В Берковица е обявено бедствено положение. Приливна вълна след поройните дъждове отнесе коли и повреди къщи и улици. За близо час са паднали 68 литра на квадратен метър. Пострадали хора няма. Три семейства обаче са поискали да бъдат евакуирани. 

100 къщи в ботевградското село Врачеш също бяха наводнени снощи.

"Сега е по-спокойно от вчера, когато за кратко време се изля много дъжд. Земята беше мокра и влажна, не успя да поема такова количество вода. Наводни се единият край на селото, водата влезе в мазетата и дворовете на къщите. Няма бедстващи хора в момента", каза кметът на Врачеш Марин Бончовски в ефира на "България сутрин".

Той съобщи, че е било помогнато на инвалидизиран човек, а две деца също са били изведени от къщата на родителите им.

"Снощи до 01:30 се изпомпваше водата, благодаря на пожарните екипи. Имаше доста хора, които помогнаха за отводняването. Ако изпаднем в същото положение, вече знаем какво да направим. Отводнителната система работи, но не може да поеме толкова много вода. Досега не съм виждал толкова дъжд за кратко време", каза още кметът Бончовски пред Bulgaria ON AIR.

Специална комисия ще опише щетите по къщите в селото, стана ясно още от думите му.

А с разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица. Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще съдействат за почистване на най-засегнатите райони на града.

Снимка: Facebook/Община Берковица