България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социално предприемачество: Три бизнеса стартират с подкрепа от 10 хил. лв. тази година

За 12 години в програмата Let's go са минали над 200 предприятия, каза Александра Мирчева

13.06.2023 | 07:53 Редактор: Юлиан Христов

Проект за онлайн курсове по биология и химия за кандидат-студенти е големият победител в тазгодишния конкурс за социално предприемачество. Участници минаха през редица курсове, които да им помогнат да развият успешен бизнес.

Тази година програмата Let's go отличи трите най-добри проекта, които ще бъдат подпомогнати с 10 хил. лв., обясни координаторът на програмата Александра Мирчева в студиото на "България сутрин".

"Много разнообразни са социалните проблеми, които тези социални предприятия са се заели да решават - градско земеделие, опазване на природата, голяма част от тях работят с хора в уязвимо положение, трети създават продукти, свързани с културата ни", каза още тя.

Тази година финансиране получават "Фондация Сийдс", "Арт Ателие Декор" и "Медикал спейс". Последните са млади професионалисти, които създават съдържания по биология и химия за кандидат-студенти.

"Пътят от идеята до развитието е труден. Това са активисти, които нямат предходен бизнес опит. Вече социалните предприемачи стават далеч по-смели. Намираме най-подходящите обучители и бизнес ментори, така че да могат да ги подкрепят", допълни Александра Мирчева пред Bulgaria ON AIR.

В последните 12 години в програмата Let's go са минали над 200 предприятия, като 60% от тях продължават да се развиват и към момента.

"Подкрепяме граждански организации да стартират стопанска дейност. Има процес на кандидатстване, който не е много труден. Ако има желание да се стартира, ние сме там, за да помогнем", посочи Мирчева.

По думите ѝ е необходимо да се улесни процедурата по регистриране на социалните предприемачи.

"Към момента в България има само 38 регистрирани социални предприятия, а ние сме работили с далеч повече. Важно е тези бизнеси да бъдат подкрепяни по специален начин, защото те дават добавена стойност и въздействие за цялото общество", смята Александра Мирчева.

Гледайте целия разговор във видеото.