България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Недостатъчно часове по БЕЛ в училище, децата ни владеят чуждите езици по-добре от майчиния

Учителите Габриела Давидкова и Владимир Илиев посочиха причините за слабите резултати от матурата

09.06.2023 | 09:16 Редактор: Петя Кръстева

3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на задължителния изпит по български език и литература. С около 2 точки тези резултати са по-ниски в сравнение с данните от миналата година, обявиха от МОН.

"Напълно естествено е подобен резултат да обезпокои обществото. Добре е то да покаже гражданска позиция за нашите резултати, защото те са ефект не само от образователната система. Резултатът е притеснителен. Затруднява ги изключително много трети модул - създаването на аргументативен текст", заяви преподавателят по български език и литература в 119-о училище Габриела Давидкова в студиото на "България сутрин".

По думите на колегата ѝ от 131-о училище Владимир Илиев, часовете са изключително малко - 3 седмично. 

"Имаме материали, които трябва да предадем по литература. Така все не остава време за интерпретативното съчинение. Сегашното поколение все по-трудно успява да създаде свой текст и да изрази мислите си по-оригинален начин заради навлизането на технологиите", отбеляза той. 

Давидкова се съгласи с него, че часовете не са достатъчни. 

"Повечето проучвания сочат, че на 41 въпрос учениците са се насочили към есето. Темата беше изключително актуална - Животът в мрежата, но е лесно да бъде клиширана. Те се насочват към този формат на аргументативен текст от гледна точка на свободата. Понякога тя обаче не е най-добрият избор. По-високите резултати са на учениците, писали интерпретативни съчинения", изтъкна тя. 

Пред Bulgaria ON AIR Давидкова подчерта, че е налице притеснително явление - "подрастващият българин владее по-добре чужди езици, отколкото своя майчин". Според нея основната причина за това е дигитализацията. 

Илиев посочи каква причината резултатите на учениците в по-големите градове да са по-високи. 

"В по-големите градове учениците имат по-големи ресурси, сред които частни уроци от различно естествено, това е напълно очаквано и разбираемо. Ако учениците нямат личен пример у дома, нямат книга, която да прочетат - не можем да очакваме да създават свой текст", заключи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Нали това е целта на образователната ни система-обезродяване, създаване на полуграмотни поколения, чуждопоклонничество и по възможност изграждане на роботизирани "личности", лесни за манипулиране и управление? Сигнализирай за неуместен коментар