България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Синоптик: Грабвайте багажа за морето през уикенда, другаде ще вали и гърми

Юли и август ще са по-подходящи за морска почивка, каза Петър Янков

08.06.2023 | 10:14 Редактор: Елеонора Танева

В събота и неделя ще има повече слънце по Черноморието, в Западна България ще има повече валежи, ще прегърмява, превалява, времето не е подходящо за планински туризъм. Но за почивка по Черноморието - да. Температурата на морската вода ще достига тази на Беломорието. Това каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

Прогнозата му показва, че в западната половина на страната ще превалява през почивните дни и до средата на следващата седмица. 

"След краткотрайно стабилизиране на въздушната маса на Балканите в сряда и четвъртък, от петък започва нов валежен период, който ще достигне и нашето Черноморие. В събота температурите ще достигнат 24-29 градуса, с гръмотевици в западните и югозападните територии", уточни Янков пред Bulgaria ON AIR.

С 1-2 градуса по-топло ще бъде в Гърция, превалявания се очакват и по турското крайбрежие. По думите му през почивните дни градушки са възможни в София и в югозападните райони на страната. 

Оправдават се дългосрочните прогнози на синоптиците за валежи през юни.

"До края на месеца ни очаква много динамично време и чести валежи, които в края на юни ще минат 2-3 пъти климатичните норми. През юли и август ще има повече слънце и времето ще е подходящо за море", успокои синоптикът.

Времето няма да бъде подходящо и за високопланински туризъм. Янков препоръчва преходи в планини на височина под 1500 м.

"При активна гръмотевична дейност туристите трябва да се освобождават от всякакви метални предмети. Когато има гръмотевична дейност, автомобилът е най-безопасното място", припомни синоптикът.

Гледайте целия разговор във видеото.