България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прокуратура без главен прокурор - това ли е изходът от ситуацията в съдебната система

"Ако ВСС спре да работи, има риск съдебната система да бъде блокирана", каза Христо Христев

02.06.2023 | 08:59 Редактор: Искра Ангелова

Продължава процедурата за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. В четвъртък обвинител номер едно и неговият адвокат не се явиха на заседанието на ВСС, но така не успяха да спрат процедурата.

"Това е особено производство, то не е детайлно изчерпателно, като някаква строго формулизирана процедура, но в крайна сметка трябва почива на общите изисквания за провеждане на санкционно производство. От друга страна - да отговаря на правилата, по които протича едно административно производство. Видяхме, че мнозинството от членовете на ВСС прецени, че не е налице основание за спиране или отлагане на процедурата заради отсъствието на главния прокурор, тъй като обстоятелствата, поради които той е поискал това, според тях не са от естеството да попречат на възможността той да участва в производството", каза юристът доц. Христо Христев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че членовете на ВСС се ориентираха към кръг от действия по събиране на доказателства и изясняване на обстоятелства.

"Това производство ще продължи определено време. Главният прокурор ще има време да защити своята позиция и правата си като физическо лице. Очакваме да бъдат обнародвани измененията в съдебната власт, които променят определени елементи на процедурата. А колко точно гласа има или няма подкрепа на искането - предпочитам да не спекулирам. Има още едно внесено искане от страна на членове от прокурорската колегия на ВСС - дали ВСС ще разглежда отделно или ще обедини в едно производство двете искания. Отново се оказва, че г-н Гешев е възпрепятстван да участва в това заседание", допълни доц. Христев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му тогава главният прокурор ще бъде в отпуск.

"Напомням, че ВСС реши, че ще изслуша някои магистрати и някои лица, които са извън съдебната система - този израелски експерт. Не можем да стоим със секундарник и да броим в кой момент ВСС ще пристъпи към произнасянето си по същество", поясни юристът.

Попитан доколко решенията на ВСС в момента са легитимни, доц. Христев отговори: "Няма нищо лошо в това, че главният прокурор сезира Конституционния съд, за да бъде изяснен и по отношение на ВСС - дали той като орган на публичната власт може да упражнява своите правомощия, след като е изтекъл редовният мандат на състава, но не е завършила процедурата по формирането на нов състав. Здравата логика да се гарантира нормалното функциониране на държавата изисква органът да продължи да функционира, докато се излъчи нов състав."

Според него в противен случай има риск съдебната система да бъде блокирана.

"По начина, по който е уредена в настоящия момент прокуратурата, ние нямаме гаранции за обективно, справедливо и безпристрастно прилагане на законите. Един от ключовете за отключване на цялата сложна ситуация, в която се намираме в съдебната система, е в посока прокуратура без главен прокурор. Възможни са различни решения, прокуратурата може пълноценно да упражнява своята функция и без тя да бъде йерархично подчинена на едно единствено лице, което и да е то", смята Христев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа