ВСС не гласува дали да отстрани предсрочно Иван Гешев

В понеделник ще бъде обсъдено дали е допустимо второто искане за отстраняването му

01.06.2023 | 19:09 Редактор: Вяра Димова

Висшият съдебен съвет не гласува дали да отстрани предсрочно главния прокурор Иван Гешев. Обвинител номер едно внесе молба - днешното заседание на пленума да бъде отложено с два мотива - негова планирана командировка в периода 30 май - 2 юни за международна конференция в Бургас и влошеното здравословно състояние на адвоката му Радостина Томова. Кадровиците обаче не се съобразиха.

"Неколкократно чухме от главния прокурор Иван Гешев, че желае да се разглежда искането за отстраняване, ще съдейства и ще даде обяснения. Приемам този довод за превратно упражняване на права", коментира членът на ВСС Атанаска Дишева.

Днес министърът на правосъдието Крум Зарков подпечата указа на президента за обнародване на механизма за разследване на главния прокурор.

"Утре има брой на държавен вестник. След три дни ще бъде в сила закона. Всичко върви по нормална процедура. Обсъждат се доказателствени искания", обяви Зарков.

За понеделник е насрочено заседание на пленума на ВСС, на което ще бъде обсъдено дали е допустимо второто искане за отстраняване на Гешев. То беше внесено заради изрази политически боклук, който използва обвинител номер едно - фраза, която кадровиците определят като нарушаваща етичните норми на магистратите.

Гешев внесе становище, в което заяви, че е използвал абстрактно съществително име без каквато и да е конкретика. Той уточни, че искането за предсрочно прекратяване на мандата му е недопустимо, тъй като е направено от орган с изтекъл мандат. Другата седмица, когато ще се обсъжда второто искане за отстраняване на Гешев, се оказа, че той е в отпуск.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)