ВСС не прие аргументите на Гешев и проведе заседание за предсрочното му освобождаване

Кадровиците не се съобразиха с искането на обвинител номер 1

01.06.2023 | 14:06 Редактор: Михаела Димитрова
ВСС не прие аргументите на Гешев и проведе заседание за предсрочното му освобождаване

Висшият съдебен съвет обсъжда искането на шестимата прокурори за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Иван Гешев отново оспори с мотива - "съветът е нелегитимен", защото мандатът му е изтекъл в края на миналата година.

Днес на заседанието главният прокурор не се яви, както и неговият адвокат - Радостина Томова. Обвинител номер 1 беше поискал заседанието днес да бъде отложено, изтъквайки, че от 30 май до 2 юни той е на планирана командировка в Бургас, където участва на международна конференция.

Другата причина е, че представящият го адвокат е в болничен и не може да се яви.

Кадровиците обаче не се съобразиха с искането на главния прокурор. Според един от членовете на ВСС - Атанаска Дишева, настояването за отлагане на днешното заседание е “превратно използване на неговите правомощия”. 

Главният прокурор внесе становище във ВСС относно второто искане за неговото предсрочно отстраняване, в което основен мотив е използваният от него израз "политически боклук".  Членовете на ВСС смятат, че това е нарушаване на етичните норми на магистратите.

Иван Гешев заяви, че това е "абстрактно съществително без конкретика". Посочи, че четирима души са се подписали за отстраняването му и поиска техния отвод, визирайки двама от членовете на ВСС - Йордан Стоев и Георги Кузманов.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR