България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наградата на Господинов е успех за България, време е за проевропейско правителство

То трябва да тушира разделението и омразата, смятат проф. Амелия Личева и доц. Светослав Живков

24.05.2023 | 09:26 Редактор: Вяра Димова

Изключително важна е наградата "Букър". Влизането на български писател, спечелването на тази награда е успех не само за самия Георги Господинов, но и за цялата българска литература. Това може да обърне интереса и фокуса към това какво се пише и прави в България. Невероятен успех.

Това каза поетесата и литературен критик проф. Амелия Личева в студиото на "България сутрин".

Според историка доц. Светослав Живков смисълът на тези награди е да стимулира повече хора да четат.

Проф. Личева вижда в успеха начин да се обръща постепенно образа на България, защото това е трудно и когато се прави през артисти - това е шанс.

"Такъв тип големи успехи можем да променяме образа на България. Георги Господинов е от писателите, които направиха четенето модерно. Младите хора се идентифицират през него. В България има много добри писатели. Има какво да се чете. Българската публика започна да се обръща към тях", коментира поетесата пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Живков сподели, че винаги е свързвал 24 май с българската култура и език. "Езикът е това, което ни отличава от другите живи същества. В национален план - той е един от основните фундаменти на българската нация. Неслучайно го празнуваме", посочи историкът.

Като изключително важно е това, че на 24 май празнуваме словото и знанието, а не войни, изтъкна литературният критик. 

"Културните връзки вече са големи. Важно е да култивираме интерес към езика, ценност и да се отнасяме умерено към това, което навлиза", каза още проф. Личева. Тя посочи, че вижда опит в двете коалиции да се постигне проевропейско и експертно правителство.

"В последните години сме свидетели на много негативи в образа на България, в политиката, която отстояваме - различни прояви, в които се оказваме единствената страна, която не поддържа европейската политика по отношение на Украйна. Беше крайно време да се върви към проевропейско правителство", изрази позиция критикът. 

По думите на доц. Живков съществува системният проблем, че България е парламентарна република, а правителствата, управлявали, с изключение на това на Кирил Петков, са били политически неотговорни.

"Двете политически сили поемат голяма отговорност. Ако този проект се провали цената ще бъде висока. За да имаме стабилна демокрация, трябва да имаме демократична алтернатива. Сега първото, което трябва да се направи, е да се приеме бюджет", смята историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
И този американски пропагандатор е включен в действие да хвали българофобията/русофобията! Но българското общество "вкуси" от евроатлантическата безпътица и социален упадък, а влизането насилствено на България в "клуба на богатите" направи българското общество най-бедното в цяла Европа! Докато уро---дите от сащ си затваряха очите и ползват България за пушечно месо в хибридната им война с Русия, то българите знаем, че сащ е световен агресор, сащ е терористична държава! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
И този американски пропагандатор е включен в действие да хвали българофобията/русофобията! Но българското общество "вкуси" от евроатлантическата безпътица и социален упадък, а влизането насилствено на България в "клуба на богатите" направи българското общество най-бедното в цяла Европа! Докато *** от сащ си затваряха очите и ползват България за пушечно месо в хибридната им война с Русия, то българите знаем, че сащ е световен агресор, сащ е терористична държава! Сигнализирай за неуместен коментар