България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адв. Рангелов: Освобождаването на Гешев няма да спре политическото влияние в съдебната власт

Много по-лесно може да се окаже влияние върху 13 членове на ВСС, посочи юристът

23.05.2023 | 08:16 Редактор: Тодор Петров

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков поиска изслушване на главния прокурор и неговия заместник в четвъртък във ВСС. Вчера обвинител номер едно изнесе лична кореспонденция с магистрати и политици. 

"Главният прокурор може да бъде разследван от всеки български прокурор, според неговата компетентност. Случилото се вчера все още не е разследване, извършва се предварителна проверка. Няма образувано досъдебно производство срещу г-н Гешев. Призоваването на главния прокурор е лесна работа", коментира адвокатът по наказателно право Людмил Рангелов в студиото на "България сутрин".

Гостът припомни, че Иван Гешев е получил няколко обвинения от своя заместник Борислав Сарафов. Обвинител номер 1 ще даде обяснение по всеки един от сигналите и ще поиска събирането на доказателства, след това ще се развива процедурата, прогнозира юристът.

"За да може депутатът Борисов да бъде разследван, има два варианта - да бъде поискан имунитетът му и той сам да го даде; Народното събрание да гласува сваляне на имунитета му. Срещу Мария Габриел не виждам пречка за разследване, тя няма имунитет в момента", обясни адв. Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Според него не е добър вариант главният прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС да бъдат назначавани и освобождавани с обикновено мнозинство от ВСС, тъй като това намалява легитимността на съответната позиция. 

"Много по-лесно може да се окаже влияние върху 13 членове на ВСС", отбеляза гостът.

Очаква се Гешев да посочи кои лица да бъдат разпитани. Вероятно е да поиска разпита и на израелския експерт, присъствал на местопроизшествието при опита за атентат срещу главния прокурор, стана ясно още от думите на адв. Рангелов.

Той е абсолютно сигурен, че дори Гешев да бъде освободен от поста, ще продължи политическото влияние в прокуратурата и новият главен прокурор ще бъде поставен в зависимост. 

Независимостта на съдебната власт минава през изборите и нашия глас за хората, които наистина са почтени и удовлетворени от постиженията си в живота, убеден е адв. Рангелов.

Гледайте целия разговор във видеото.