България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Живееща в Япония нашенка дари на НИМ уникална карта на България с шевици

Тежи си на мястото, трябва да е на родна земя, каза Ирен Ямами

22.05.2023 | 08:08 Редактор: Вяра Димова

Българката Ирен Ямами дарява на Националния исторически музей ръчно извезана карта на България. Това произведение на изкуството съдържа 144 шевици, характерни за различни краища на страната.

"Идеята зрее повече от 10 години. До мен достигнаха неща, които ме накараха да се замисля за нещо такова. Има карта на България с носиите по региони и различни други карти, но с шевици няма. Цветово не може да се определи. Шевиците показват едно и също, но по различен начин", каза Ирен Ямами в студиото на "България сутрин".

Тя събира шевиците по различен начин - чрез приятели, стари книги. Гостът е и автор на тематична книга, издадена на три езика.

"Да бъде достъпна за везбарките по цял свят. Книгата е и в Австралия, и в Нова Зеландия, Европа, Азия, Америка - почти в целия свят. Има силни български лобита по цял свят, които милеят за българското. Японките много харесват нашата бродерия, танци, изобщо фолклора", посочи Ирен Ямами пред Bulgaria ON AIR.

Признава, че България ѝ липсва. Ямами разкри и как е успяла да запази българското в себе си, дори и зад граница.

"Там беше невъзможно да се работи, омъжена жена не работи. Повечето чужденки се занимават с преводи. Когато чаках децата от балета и детската градина, си носех бродерия и майките поискаха да ги науча. Така тръгнаха нещата. В един момент се наложи да си направя собствено училище за бродерия", разказа Ямами.

Извезана карта на България е била изложена във Велико Търново, а след това и пред българската общност в Хамбург, Сан Франциско, уточни тя.

"Мястото ѝ е тук. Няма тази тежест, която би имала на родна земя. В древни времена, когато не е имало конец или платно - всички тези символи в шевиците са се рисували по тялото. Най-близо до тялото е татуировката, да пази от зло и болест", коментира българката, заселила се в Япония.

По думите ѝ последователи на изкуството има, не само в България.

Гледайте целия разговор във видеото.