България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Казанлък избира 55-ата царица на розата, претендентките са 23 зрелостнички

Български маратонци ще донесат в града олимпийски огън от Гърция

19.05.2023 | 09:40 Редактор: Петя Кръстева

Днес ще се състои емблематичният конкурс в Казанлък "Царица на розата". Това е неговото 55-о издание, което поставя началото и на 120-ото издание на Празника на розата в Казанлък, чиято кулминация ще се състои на 2, 3 и 4 юни. 

"Тази вечер ще изберем 55-ата царица на розата на Казанлък. В конкурса ще участват 23 момичета - всички те са зрелостнички. Надпреварата е патентована от община Казанлък. Избраната царица става посланик на Розовата долина. Единствено през 1977 г. не е имало избор на царица роза, тъй като тогава е било голямото земетресение в Свищов и всички събрани средства са изпратени в тяхна помощ. През 1978 г. също не е провеждан конкурс. В трите кръга момичетата се представят не само с красотата си, но и с каузите си за Казанлък", разказа кметът на Казанлък Галина Стоянова в ефира на "България сутрин".

В рамките на 1 месец кандидатките са се включили в различни инициативи, сред които засаждането на рози в града и да разкажат и научат повече за производството на розовото масло. 

"В центъра на града избраната царица и подгласничките ѝ ще направят първото си представяне пред обществеността на Казанлък и гостите на града", поясни кметът.

Стоянова съобщи, че на 2 юни двама видни казанлъчани ще бъдат обявени за почетни граждани, а вечерта ще бъде коронована и царицата на розата. 

"В тази церемония ще участват пеещите артисти по проекта на Игор Марковски, както и известните изпълнители Инна и Бони М. В съботния ден всички гости ще имат възможността да се насладят на този прекрасен концерт и да се върнат в спомените си", коментира кметът пред Bulgaria ON AIR.

В неделния ден - 4 юни, когато е и розоберът, ще започне инициатива на туристическото дружество в града - пренасяне на олимпийски огън от Гърция от български маратонци. 

"Те ще донеса огъня на силата, на спорта и здравето", отбеляза Галина Стоянова. 

Гледайте целия разговор във видеото.