България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Съдебната система не е независима, тежко обвързана е с политика и бизнес

Според доц. Христо Христев и Димитър Марков прокуратурата е основен проблем на правовата държава

17.05.2023 | 08:50 Редактор: Михаела Димитрова

Престрелките между магистратите продължават. В Софийската градска прокуратура е постъпил сигнал от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу обвинител номер едно Иван Гешев. От своя страна Гешев поиска дисциплинарно наказание за своя заместник.

"Това е трагична история, не мога да го определя по друг начин. В европейска държава, която претендира да е правова държава, това нещо е недопустимо и абсолютно свидетелство за това, че правосъдната система има огромен проблем. Прокуратурата в този си вид не може да продължава да съществува", коментира преподавателят по европейско право доц. Христо Христев в "България сутрин".

По негови думи към Европа отправяме сигнал, че всички цели и ангажименти, които сме си поставили по отношение на вътрешните работи на европейската интеграция, са абсолютно несъстоятелни в тази фаза на нещата в България.

"Това, което виждаме в прокуратурата, много добре го знаем. Проблемът е, че начинът, по който излиза и почти битовият характер на изказванията, показва колко е дълбок проблемът на обвързаностите на съдебната власт с политическата класа, вероятно с икономически играчи и вероятно с такива от сивия сектор. Виждаме ясни сигнали, че тази система не е независима и е много тежко обвързана с други интереси", каза Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията пред Bulgaria ON AIR.

"Имаме орган, който има монопол върху хода на откриването и хода на наказателното производство до влизането в съд. Ако бъде направен обществен списък по известни случаи и студент може да направи преценка, че има явни случаи на престъпления, свързани с функционирането на държавата, с управлението. Оттам нататък имаме участие на прокуратурата в съдебната система по начина, по който е уредена в Конституцията, възможност да влияе в кадрови решения в рамките на съдебната власт. Накрая виждаме нещо, което дори не бих нарекъл латиноамерикански сериал", заяви доц. Христев.

По думите на Димитър Марков "това са политически и икономически битки, които се свеждат до конкретни личности". "Прокуратура заема централно място в обществено-юридическата структура на държавата. Всички тези политически противоборства, когато опрат до нея, виждаме това, което се случва в момента. Оставяйки настрана изказванията на двамата главни участници, не може да не ни направи впечатление скоростта, с която се развиха събитията, след като ключови политически играчи направиха изявления", подчерта той.

Според него това е ясен знак, че системата е в състояние на готовност да реагира бързо, когато едно или друго политическо решение бъде взето, "това показва пълна зависимост на съдебната власт от ключови политически субекти."

"В сегашния си вид прокуратурата е не просто риск и заплаха, тя основен проблем на правовата държава в България. Въпросът е има ли или няма мнозинство от 2/3 от членовете на ВСС, което да освободи главния прокурор", посочи доц. Христев.

Според Марков НС трябва спешно да избере парламентарна квота във ВСС, за да може да конституира новия Висш съдебен съвет и максимална част от предстоящите решения да бъдат взети от новия състав.

"Чакаме да видим дали има план Б и какъв е той. Опасявам се, че ако той не сработи, ще видим още много компромати", каза още Марков.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 11 месеца
еейй тия октриха топлата вода ! Сигнализирай за неуместен коментар