Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Юристи: Гешев и Сарафов компрометират магистратите, войната ще ги унищожи и двамата

Възможен вариант е ВСС да отстрани от поста главния прокурор, изразиха мнение Явор Нотев и Людмил Рангелов

16.05.2023 | 20:30 Редактор: Вяра Димова

Като че ли сме в някакъв ступор, не само по отношение на правителството, но и по рушенето на съдебната система. Такъв конфликт, разигран от хора на висока позиция, не може да бъде прогнозиран. Така адвокат Явор Нотев коментира скандалите в съдебната власт пред "Денят ON AIR".

Неговият колега Людмил Рангелов определи случващото се като "грозно" и като действия, и като отношения на магистрати. "Това, което правят Гешев и Сарафов, компрометира самата дума "магистрат". Това е дори извън доброто възпитание", коментира той пред Bulgaria ON AIR и допълни, че правилата трябва да се спазват.

По думите на Нотев искането за охрана от зам.-главния прокурор поражда мисълта за това какво трябва да разделят помежду си.

"Ако говорим за служебна йерархия - какъв служебен спор решават тези двамата, така че сблъсъкът да породи страх за живота? Нямам отговор. Огласяването е огромният проблем", посочи Нотев. 

Главният прокурор застрашава живота на своя заместник-главен прокурор в европейска държава, която претендира, че докосва крайните резултати за постигане на върховенство на закона - никой няма да ни вземе на сериозно, категоричен бе адвокат Рангелов. Той сравни ситуацията у нас с френския роман "Опасни връзки". 

"Войната винаги унищожава и двете страни. Отношенията им са на същото скандално и интригантско равнище", каза още Рангелов. Според него междуличностната война ще продължи дълго и ще приключи с унищожението и на двамата.

По думите на Нотев крайният изход зависи от това как Сарафов и Гешев ще употребят правомощията си. "Питам се какво би станало, ако спорът доведе до отстраняването и на двамата", отбеляза той.

Събеседникът му също не изключи хипотезата ВСС да отстрани Гешев от поста, но отчете, че трябва да се има предвид влиянието му върху членовете на съвета.

Гледайте целия разговор във видеото.