България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ивет Горанова: Чувствам се пренебрегната, мотивацията ми след Олимпиадата спадна

"През тази година никой от Федерацията по карате няма право на заплати", посочи златната ни медалистка

12.05.2023 | 09:10 Редактор: Петя Кръстева

Изборът ми на карате беше случаен, преди това съм се занимавала с народни танци. Привлече ме това, че е индивидуален спорт и усилията, които полагат, ми се отблагодаряват заради самата мен, а не заради партньори. В училището ми отвориха група по карате, а като малка се записвах на всичко, което има.

Това каза златната ни медалистка в каратето от Олимпийските игри в Токио 2020 г. Ивет Горанова в рубриката на Мария Константинова - "Златните".  За ранната си кариера каратистката с усмивка си спомня, че е губила мачове в последната минута. Колкото до преживяванията ѝ в училище - избраният от нея спорт е всявал респект сред връстниците ѝ.

Тя призна, че ѝ е било трудно да си намери нов треньор след преместването си в София. От февруари работи със сръбкинята Йована Прекович, която доскоро е била състезател. 

"Допускаме много грешки. Има моменти, в които не сме на едно мнение. Със сигурност ни трябва време, за да се напаснем. Имали сме 3-4 контролни състезания, в които сме играли двете", сподели Горанова. 

Тя коментира и отпадането си още в първия кръг на Европейското първенство. 

"Не бях натренирана, психически не бях добре, не бях уверена в себе си заради смяната на треньора и очакванията на хората, имах и контузия", обясни каратистиката ни.

Олимпийската медалистка отбеляза, че очакванията на публиката към нея силно я притесняват. 

"Има спад на мотивацията ми след спечелването на златния медал. Забелязах го през миналата година на европейското, когато станах втора. Търсех чувството от Олимпиадата. Трудно ми е приема, че не сме олимпийски спорт", изтъкна Горанова пред Bulgaria ON AIR

Тя разкри и че ѝ предстои да се включи в семинар по карате с другите две олимпийски звезди в спорта, която ще използват като инициатива за връщането на каратето в олимпийската програма. 

"Чувствам се пренебрегната от гледна точка на финансиране на нашия спорт. През тази година никой от Федерацията по карате няма право на заплати. Финансирам си сама възстановяването и масажите, както и някои пътувания", каза още Ивет Горанова.

Гледайте целия разговор във видеото.