България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Излизаш подготвен и започваш работа веднага - огромен интерес към професионалните гимназии 

Инж. Филип Филипов и инж. Антоанета Джонева посочиха предимствата на този тип обучение

12.05.2023 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

Близо 65 хиляди ще са местата за прием в профилираните и професионалните гимназии. Нови интерактивни специалности стават все по-привлекателни за учениците след 7 клас. Сред тях е програмата по роботика.

"Кандидатите в нашите гимназии са хора с традиции в семейството да придобият професия. Доста хора започнаха да разбират, че профилът е различен от професията. При нас получават документ и знания, които дават възможност за реализация на пазара на труда веднага след завършване на средно специално образование. Нашите деца продължават да учат, но имат възможност веднага след първи курс да започнат квалифицирана и добре платена работа", каза директорът на Професионалната гимназия по електротехника и автоматика инж. Филип Филипов в "България сутрин".

Той отбеляза, че сме в период, в който натрупаните дефицити в професионален план се проявяват в бизнеса.

"Випуските, които завършваха по-рано, бяха по 110 хил. ученици. Сега раждаемостта е 50-60 хил. Не може да очакваме пълно задоволяване на пазара на труда. Може би ще има баланс след 30-40 години", смята инж. Филипов.

Според него учениците трябва да бъдат подготвяни мултидисциплинарно и специалността да бъде избирана в 12 клас, а кариерното развитие трябва да бъде застъпено по-добре.

"Професионалното образование е занаят. Няма да забогатеят, но занаят винаги ще имат. За жалост, все още няма пълно разбиране от бизнеса. Много е трудно да бъде вкарано в производството дете до 16 години. Между 16 и 18 г. също не е лесно. Пречките са от нормативна гледна точка", подчерта инж. Филипов.

"След години изкуственият интелект ще надхвърля много повече възможностите на човешкия мозък и интересът на младите хора към тази тема е голям. Тези кадри се подготвят при нас, практикуват във водещи фирми при нас. Някои остават да работят, фирмите търсят начин да ги задържат", каза още той.

Директорът на Софийската професионална гимназия по туризъм инж. Антоанета Джонева заяви пред Bulgaria ON AIR, че интересът към тяхното училище е наистина голям. 

"СПГТ е училище със 72-годишна история и традиции, дава много на учениците. В последните две години успяваме да напълним 7 паралелки. Всичките ни паралелки в 8-и и 9-и клас са пълни и няма нито едно свободно място. Има интерес към професионалното образование", изтъкна тя.

"Децата още в 9-и клас влизат в часове по учебна практика. Докато навършат 16 години, се обучават в нашите работилници в присъствие на учителите. След като навършват 16 години, имаме право да провеждаме практики на реални работни места. Имаме и учебен ресторант, свикват да общуват с клиентите. Целта ни е всички ученици да бъдат при равни условия, отношението към тях в базовите ни обекти е невероятно", обясни инж. Джонева.

Тя добави, че не предлагат дуално обучение, тъй като имат добре изграден модел с учебните работилници и учебния ресторант. "Имаме подкрепата на бизнеса и работим изключително успешно", отбеляза директорът на СПГТ.

Гледайте целия разговор във видеото.