България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мария Габриел е подходяща за премиер, но трудно ще събере подкрепа за кабинет?

Милен Керемедчиев и доц. Николай Димитров смятат, че тя е консенсусна личност и отлично би се справила с приоритетните за страната ни цели

11.05.2023 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Мария Габриел е кандидатът за премиер на коалицията ГЕРБ-СДС. Тя ще проведе срещи с останалите партии, заедно с излъчени от нея контактни групи.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев не смята, че кандидатурата ѝ е изненадваща. Според него Мария Габриел е добра кандидатура. 

"Борисов затвърждава евроатлантическата ориентация, която България трябва да следва и зад която има много стабилно мнозинство в парламента. От външно политическа гледна точка това също е добър избор и достатъчно силна кандидатура. По-добре би било за България да събере подкрепа, отколкото със служебно правителство да караме месец за месец", каза той в студиото на "България сутрин".

Керемедчиев изтъкна, че откакто България е приета в ЕС, еврокомисарят е с един от най-високите рейтинги на одобрение.  

"Мария Габриел няма как да е отдалечена от България, тъй като в момента изцяло сме вторачени в Европа -  приемането ни в Шенген, влизането ни в Еврозоната, да не говорим за Плана за възстановяване, мигранти, граничен контрол... Кой би могъл по-добре да води разговори и преговори от г-жа Габриел?", подчерта бившият зам.-външен министър.

Социалният психолог доц. Николай Димитров коментира пред Bulgaria ON AIR, че Габриел е образ, на когото не можеш да му хванеш твърде много кусури, за да ги извадиш срещу нея. 

"Лек аргумент е, че тя живее в чужбина. Тя със сигурност знае какво се случва в България. Не съм крайно съгласен с тезата, че Мария Габриел е позната. Питах студентите си знаят ли кой е българският еврокомисар и те казаха "не". Казаха, че си имат по-важни проблеми. Пуснах безобидна анкета в една от социалните мрежи и се оказа, че твърде малко хора отговориха. Около 40% дават другите имена, които аз съм предложил", каза доц. Димитров.

По думите му Мария Габриел е достатъчно консенсусна личност. Проблем би дошъл от това, че няма да води сама преговорите и може някой от другите присъстващи на срещите да не успява да се владее толкова добре.

"Единствената партията, която с половин уста е заявила подкрепа, е ИТН. Много е важно кой какво ще получи, за да даде каквато и да било подкрепа. ДПС биха могли да дадат подкрепа при гласуването в парламента. Въпросът е как ще се държи БСП, вероятно няма да дадат подкрепа. По-скоро нещата няма да се случат и този път", смята доц. Димитров.

Милен Керемедчиев подчерта, че е много важно да имаме работещо Народно събрание, както и че то трябва да е основният фактор в злободневните теми - там са големите промени, които трябва да бъдат гласувани.

"В момента ПП-ДБ са в по-неизгодна позиция и трябва да обяснят на своите гласоподаватели защо не са предложили кандидатури за широко подкрепян кабинет. Козовете са в ръцете на г-н Борисов", отбеляза Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.