България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тайнствено общество и парти свят в новия роман на Милен Хальов

Писателят представи "Общежитие за чудовища"

09.05.2023 | 09:39 Редактор: Михаела Димитрова

След успеха на трилогията "Кало Змея", писателят и учител Милен Хальов представя новия си роман. Книгата "Общежитие за чудовища" ни пренася в един различен свят.  Голяма част от действие се развива в София, и по-конкретно в Студентски град.

"Едно малко момиче се разхожда в блок пълен с чудовища. Като имах в главата си този образ, изведнъж това се премести в Студентски град. Малкото момиче стана 19-годишно, за да отговаря по-добре на средата", обясни Хальов в "България сутрин".

"Всеки, който е бил на парти, или е живял там, е запознат с мястото, интересно е да комбинираш едно тайнствено общество, изпълнено със зверове и други порядки, което е на една крачка от този парти свят, който ние познаваме", каза още писателят.

"Хората обичат да четат, това е някакъв вид бягство. Друг е въпросът дали предпочитат магичното фентъзи или това, което повече отива към хоръра, зловещото. Аз клоня към второто, намирам си съмишленици. Мисля да е поне трилогия - първата книга завършва така, че се надявам хората да са в нетърпение за втората част", обясни Хальов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи книгата трябва да се чете от деца, които са поне 12-годишни. Правейки сравнение с трилогията "Кало змея", Хальов допълни, че "Общежитие за чудовища" е "малко по-мрачна", но и по-различна.

"Обикновено е някакъв копнеж, една творческа личност не сяда да твори, когато всичко му е наред", посочи гостът, говорейки за своето вдъхновение.

Гледайте видеото с целия разговор.