България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложба лабиринт: Иконописецът Диан Костов трансформира катедрала във Виена

Църквата Вотивкирхе ще бъде дом на изложбата от 16 до 29 май

08.05.2023 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова

Българският художник иконописец Диан Костов с мащабна изложба в църквата Вотивкирхе във Виена. Нашият сънародник ще преобрази до неузнаваемост познатата на цяла Виена църква. Изложбата му ще бъде под формата на лабиринт.

"Цялата зала ще бъде разделена на 3 части. Още от входа посетителите ще попаднат на едно кръгово кръстовище, което символизира пътищата, по които ние можем да поемем в нашия живот. По единия от пътищата, по който ще тръгнат, сме направили магистрала, която ще е дълга около 40 метра и сме се опитали да пресъздадем да е реалистично. Отгоре, както е на истинска магистрала, ще има поставени табели, на които ще са изписани посланията на обществото, а именно това да бъдем все по-състоятелни, да имаме повече, да не остаряваме, да сме здрави", каза Диан Костов в студиото на "България сутрин".

Символът всъщност е, че попадайки на тази магистрала, тя символизира динамиката на нашия живот.

"Трябва все повече да увеличаваме скоростта, за да стигнем до днешния ден. Тази част от изложбата се казва "Накъде отиваме". Това ще бъде в северния кораб на катедралата, отстрани ще има големи изображения на части от моите стенописи и икони, които са свързани с изкушенията", разясни Костов.

"Голямото изображение на Исус Христос е част от купол, който съм нарисувал, той е 11 на 7 метра. Някои от другите изображения са 6 на 4 метра, 4 на 4. Катедралата също е огромна, втората по големина във Виена - дълга е 82 метра и е широка 28 метра", сподели художникът.

Хората ще могат да се насладят и на 70 икони.

"През 2017 година участвахме в Биеналето на Флоренция и след него получих от различни точки на света покана за участие в Биенале, арт изложения, но получих и покана от председателя на Вотивкирхе - отец Йозеф Фаруджия. Изложбата беше замислена за 2020 година, но тогава ни затвориха заради пандемията. Бях доста разочарован, но нещата се подредиха. Така тази изложба я подготвяме от 3 години, разширихме концепцията, направихме още неща", допълни Диан Костов.

Изложбата ще остане там между 16 до 29 май.

От ефира на Bulgaria ON AIR Костов покани всички наши сънародници, които са в Австрия, да отидат и да се насладят на изкуството му.

Гледайте целия разговор във видеото.