fallback

Правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ само при политически неутрален състав

Политологът Цветанка Андреева и социологът Добромир Живков смятат, че ни трябва кабинет с ясни цели и срок на действие

04.05.2023 | 09:08 Автор: Тодор Петров

Говореше се за обща законодателна рамка и обща управленска програма. Не се стигна до такава, но заявката беше много силна. С времето всичко ерозира и стигнахме до вариант на еднопартиент кабинет. Няма никаква надежда да бъде гласуван в такъв тип парламент.

С тези думи политологът Цветанка Андреева коментира пред Bulgaria ON AIR актуалната политическа обстановка и провалилите се разговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според нея от ГЕРБ-СДС са били подразнени от предложението за финансов министър - Асен Василев.

Социологът Добромир Живков на свой ред каза, че в случая става въпрос за кабинет със силна партийна окраска, очевидно кабинет на "Продължаваме промяната". 

"Имаше изгледи да се види по-политически неутрален състав. От друга страна, разделянето на отделни ресори и социални области не е много добър подход. Важно е какви са управленските цели и национални приоритети, това трябваше да е основата. "Продължаваме промяната" играе твърдо и не допуска вариант за неутрален състав", обясни гостът на "България сутрин".

"Времето изисква да имаме кабинет, който е с ясни цели и ясен срок на действие. Единствено възможният кабинет в този парламент ще бъде коалиционен. Ако изходим от чисто меркантилните интереси, има основание да смятаме, че може да се формира мнозинство от гледна точка на партийното оцеляване. И Корнелия Нинова има интерес този парламент да оцелее. "Има такъв народ" очевидно също имат интерес да седят в този парламент", посочи още Андреева.

По думите ѝ времето е различно и всеки се променя според обстоятелствата и нуждите на електората си. 

"Тази врата за преговорите, както ГЕРБ я наричат, не само няма да се затвори, а ще остане отворена за следващия парламент. Тази коалиция остава възможен вариант за следващ парламент" смята политологът.

Живков отбеляза, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ остават крайни антагонисти. Според него липсва от страна на ГЕРБ оценката на управлението им и да кажат открито какви са недостатъците. 

"ГЕРБ трябваше да кажат: "Ние сме допуснали тази и тази грешка", за да може да се пристъпи напред. Отворена е вратата, това е много предварително обявление на кабинет от страна на "Продължаваме промяната". За ГЕРБ има вариант да работят за коалиция с ДПС и БСП. ГЕРБ продължава да има различни сценарии, по които да развие тази ситуация. Наистина това е различен и диалогичен ГЕРБ, който е склонен на компромиси", коментира още социологът. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback