Разрушени мостове: ГЕРБ-СДС започват преговори с другите партии за свой кабинет

ИТН и "Възраждане" са готови да вземат третия мандат и да управляват

03.05.2023 | 18:52 Редактор: Юлиан Христов

Шансовете за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание изглежда стават все по-малки, след като днес от ГЕРБ-СДС се отказаха да участват в преговори за съставяне на кабинет на малцинството с втория мандат. От коалицията не харесаха проектокабинета, предложен от ПП-ДБ и поискаха редакции в него. Идея, която не срещна подкрепа от коалицията ПП-ДБ.

Така и тази врата за преговори беше затворена. Оттук следва ГЕРБ-СДС да проведе разговори с всички останали политически сили в Народното събрание. Диалогът по секторни политики с коалицията на ПП-ДБ обаче продължава.

От своя страна Асен Василев от ПП заяви, че отговорността за съставяне на правителство и намиране на мнозинство за приемане на бюджета за тази година е в ръцете на първата политическа сила.

"Коалиция няма да правим, ще приложим същата тяхна коварна хватка. Приятелството няма да продължи повече, от същото ще предложим и ние и ще отидем на избори без бюджет", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

И въпреки че ПП-ДБ все пак отговориха на ултиматума на ГЕРБ - да представят проектокабинет за втория мандат преди връчването на първия, те не са склонни на повече компромиси. 

"Отговорността е на ГЕРБ, ние направихме това, което искаха", каза съпредседателят на ПП Асен Василев

Напрежение възникна и след предложението на коалицията на промяната парламентарната комисия по регионално развитие да одобрява разходите за инфраструктура, които министерството иска да направи. 

"С този си анонс и с това си поведение, а и с опита си да ни подкупят, че щели да сложат 2 млрд., които да финансират общините, щели да ни дадат комисии", каза Борисов. 

Асен Василев пък отговори: "Господин Борисов смята, че, ако парите за общините, 2 млрд. лв. фонд, се разпределят пред камерите, това било подкуп. Много по-добре би било парите за общините да се решават от Народното събрание, да преценява кои са важните проекти, а не зад затворената врата на кабинета на министър-председателя". 

На нарочен брифинг ГЕРБ отново разкритикуваха управленската програма, предложена от втората политическа сила. Те ги упрекнаха, че работата е свършена до средата, както и че не са разписали как ще бъде стопен дефицитът в бюджета до 3%.

Като един месец разиграване на театър определи лидерът на БСП Корнелия Нинова преговорите между първите две политически сили. 

"Има един култов филм - "Оркестър без име". По цял ден блъскате едни барабани, никой не знае какво правите", каза тя. 

Нинова разкритикува вторите в парламента, че поставяли условия на БСП да си прекрачат червените линии и чак тогава би могло да преговарят за правителство. По-лаконични бяха от "Има такъв народ", които още вчера излязоха с остра позиция срещу проектокабинета на ПП-ДБ.

"Да залагаш на човек, който срина финансовата стабилност в държавата, е егоистично. "Има такъв народ" е готов да получи третия мандат, готов е да управлява държавата", заяви Станислав Балабанов от ИТН. 

От "Възраждане" също заявиха, че вече гледат към третия мандат. Те посочиха, че биха се отзовали на среща с ГЕРБ, но няма да подкрепят техен кабинет. За диалог призоваха от Движението за права и свободи. 

"Ние има какво да кажем и има какво да чуем, защото държавата е много сложна ситуация", заяви лидерът на партията - Мустафа Карадайъ. 

ДПС първи утре ще се отзоват на поканата на ГЕРБ за разговори. След тях среща ще имат БСП и "Има такъв народ". А в четвъртък първата политическа сила ще дискутира с "Възраждане".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.