fallback

Километрична опашка от вярващи, за да се поклонят пред чудотворните мощи на Св. Георги

Безброй са случаите на изцеление, каза свещеникът Лъчезар Попов

27.04.2023 | 08:46 Автор: Вяра Димова

Чудотворните мощи на Св. Георги пристигнаха у нас. Очаква се литийно шествие от храм "Св. Марина" до църквата "Св. София". Километрична е опашката от чакащи, които желаят да се поклонят пред мощите на Св. Георги. С благословението на Негово Светейшество Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит те бяха посрещнати вчера в първо в храм "Св. Марина", откъдето тръгна литийно шествие.

Частицата от десницата на Св. Георги се съхранява от векове в едноименния храм, който е специално построен край Серес, Северна Гърция в негова чест и памет.

"Светинята, която посрещаме, е голяма. Тази благодат, която идва на наша територия, е нещо много затрогващо и помощ, от която хората могат да почерпят. Винаги е имало трудни времена, в тези моменти прибягваме към утеха, най-вече към Бога. Чрез светците, приятелите на Исус Христос, утеха се получава много по-бързо", каза предстоятелят на старинния храм "Св. София" Лъчезар Попов в ефира на "България сутрин".

Най-важното от житието на Св. Георги е това, че той още в ранна възраст, научавайки за християнството, става последовател на Христос.

"Любовта, която той е развил към Бога - за нея трябва да се борим и ние. Покрай неговите мощи са се случили много чудеса. Безброй са случаите на изцеление покрай неговите мощи", обясни свещеникът пред Bulgaria ON AIR.

През целия ден мощите ще бъдат в храма и всички, които желаят, могат да минат, и да се поклонят, стана ясно от думите на предстоятелят на храм "Св. София". 

"В утрешния ден до 15:30 ч. мощите отново ще бъдат тук, всеки може да дойде. Няма да върнем никой", уточни свещеникът. 

Частицата от мощите ще обиколи още няколко храма.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback