България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Български Рейв Архив" от края на 90-те години излиза във фотокнига

Хубаво е да пазим историята си и да я надграждаме, коментира авторът Владислав Илиев

26.04.2023 | 09:32 Редактор: Вяра Димова

Мултижанровата изложба "Български Рейв Архив" излиза във фотокнига. Новият колекционерски проект е част от инициативата за съживяване на архивите от първите години на електронната сцена у нас и ще бъде представен на 28 април. 

"Това ми е първият такъв проект, беше голямо предизвикателство. Появи се по естествен път. Преди две години стартирахме с идеята да направим изложба, в която да включим всички архиви, част от които селектирахме сега в книгата. Тя включваше любопитни материали от края на 90-те - началото на 2000 г.", разказа авторът Владислав Илиев в студиото на "България сутрин".

Книгата намигва към виниловата музикална плоча. Това се вижда и от нестандартния формат.

"Възприемам я като художествен обект. Интегрирахме в нея различни части от самия архив - селекция от снимки и фотографии, селекция от любопитни флаери и плакати, медийни статии. По-интересното е, че има и четвърти сегмент - хората могат да се сдобият с различни видеа, заснети през годините. Могат да стигнат до тях със специални QR кодове", каза Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Годините от края на 90-те - началото на 2000 г. будят любопитство, изтъкна авторът.

"Хубаво е да пазим историята си и да надграждаме. Има ценни неща, които могат да се вземат от културата тогава. Ценното е това, че архивът остава в хартиения носител. Книгата успя да излезе благодарение на подкрепата Министерството на културата", допълни Илиев.

Той вече подготвя нова изложба, която ще бъде открита на 12 май и е свързана с технологията и духовността.

Гледайте целия разговор във видеото.