България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Внимавайте в социалните мрежи, киберпрестъпниците прилагат нови схеми

TikTok, Instagram, Facebook се използват активно за достъп до жертвите на хакерите

26.04.2023 | 07:48 Редактор: Вяра Димова

Все по-активни стават измамниците в интернет. Атакуват на случаен принцип социалните мрежи и електронните пощи с предложение за участие в измама с цел да получите милиони.

Радина е студент по журналистика в Университета за национално и световно стопанство. Преди седмица получава съмнително съобщение в Instagram, в което ѝ предлагат да бъде съучастник във финансова измама.

"Получих съобщение в социалните мрежи - човекът отсреща се представи като регионален директор на конкретна банка в чужбина. Ставаше въпрос за непотърсен депозит. Идеята му беше да се представя за наследник на покоен клиент, защото споделям неговата фамилия и след това като се извърши процедурата да си разделим парите наравно", разказа Радина.

Разглеждайки профила, от който е получила съобщението, тя се усъмнява дали това не е опит да бъде измамена. Експертът по киберсигурност Красимир Коцев преди дни също получава подобно съобщение във Facebook. 

"Очевидно е, че този имейл е фалшив, никой няма да ми даде пари безплатно. Ако някой наистина много настоява да ви даде едни пари или златни кюлчета безплатно, то накарайте този някой да ви изпрати личен документ, с който да се идентифицира, направете видеоразговор с него, поговорете с някого, който е по-осведомен от вас и разбира от тези неща, да ви даде съвет", коментира Коцев.

Онлайн измамите в социалните мрежи зачестяват.

"Към днешна дата TikTok, Instagram, Facebook се използват активно за достъп до жертвите на хакерите, като всъщност целта е те да не могат да разберат, че зад този профил всъщност стои злонамерен човек", посочи експертът.

Киберизмамниците подбират на случаен принцип жертвите си, макар и съобщенията да изглеждат на пръв поглед персонализирани. Те често имат граматични грешки, защото текстът е генериран чрез софтуер.

Социалните мрежи са примамливи за измамниците, защото там могат лесно да създават безброй фалшиви профили, без да потвърждават самоличността си и да достигат бързо до хиляди потребители.

"Обикновено в тези профили няма да видите снимки с техни приятели от различни събития и мероприятия, няма да видите легитимни публикации на стената им, например с коментари от реални хора. Отваряйки профила, много често ще видите, че там няма снимки или почти няма снимки, профилът е с много странно име, изглежда сякаш този профил е създаден току-що", обясни Коцев.

Името и домейнът на адреса невинаги са достатъчни доказателства за потвърждаване легитимността на потребителя, а механизмът за защита на електронните пощи и социалните платформи отнема време да премахва профилите на измамниците. За защита на данните в профилите ни Коцев съветва често да сменяме паролите си.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.