България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Редовен кабинет в 49-ото НС - мисията (не)възможна?

Доц. Борислав Великов, Мехмед Дикме, Александър Сиди посочиха проблемите пред новия парламент

24.04.2023 | 09:17 Редактор: Петя Кръстева

Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" за пореден път изрази категоричната си позиция, че няма да участва в съвместно управление с ГЕРБ. Те заявиха, че биха помогнали на Бойко Борисов да се оттегли от политиката. 

Не може да се очаква да бъде сформиран кабинет с първия мандат, дори и вторият е под въпрос, заяви бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов в студиото на "България сутрин".

По думите на бившия министър на земеделието Мехмед Дикме, има редица проблеми в държавата, които служебният кабинет завещава на редовния такъв. 

"Президентът излъчи възможно най-недееспособния кабинет в исторически план. Завещава проблеми с бюджета, приходите, мигрантската вълна, които трябва да бъдат решавани", настоя той.

По отношение на възможността за съставяне на кабинет гостът предположи, че ПП-ДБ ще предложи кабинет на малцинството с премиер академик Николай Денков. 

"ГЕРБ е е единствената политическа формация в НС, която е склонна да подкрепи едно такова правителство", смята Дикме.

Според съпредседателя на ВМРО Александър Сиди "циркът с ротационното председателство е абсурден". Това е най-важният пост в държавата, не може да се сменя като носна кърпичка на няколко месеца", подчерта той. 

Дикме коментира и предложението на служебния кабинет във връзка с Бюджет 2023. 

"Заемът означа влизане в дългова спирала. Това би било изключително лошо за държавата. Необходими са реформи и съкращения в бюджетната сфера. Нито една политическа формация не иска да вземе горещия въглен от огъня и се опитват да прехвърлят ангажимента на своите опоненти", поосчи той пред Bulgaria ON AIR

Сиди изтъкна, че за депутатите в 49-ото НС са важни не борбата с инфлацията, пенсиите и заплатите, а Законът за домашното насилие, в който, по негово мнение, се прокрадва Истанбулската конвенция.

"Основното са бюджетът и законите на Пеканов. Той говори за 12 закона, което е приемливо, за да не загубим пари по Плана за възстановяване. Може би все пак депутатите ще се разберат и за някои от важните постове в държавата в следващите три месеца. Не можем да очакваме хоризонт до следващата пролет", допълни Великов.

Дикме констатира, че ПП-ДБ "държат силен коз, защото на следващи избори биха могли да кажат, че ГЕРБ са "маскари", тъй като ПП-ДБ са ги подкрепили за председател на парламента, а партията на Борисов не ги е подкрепил за кабинет".

"С действията си президентът създава впечатление за деструктивна роля", каза още той. Доц. Великов му опонира, че през последните 2 години президентът е имал стабилизираща функция, благодарение на която България не се е разпаднала. Той прогнозира, че този парламент ще просъществува 3 месеца и 20 дни.