"Да надмогнат партийните си сметки": Шансовете за съставяне на кабинет остават под въпрос

Според политолози ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да говорят в името на съставяне на общо правителство

22.04.2023 | 13:45 Редактор: Михаела Димитрова

Все още не е ясно кога президентът ще връчи първият мандат за съставяне на правителство. След края на консултациите, политическата криза в страната продължава. Шансовете за съставяне на кабинет остават под въпрос. 

Според политолози, двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" трябва да говорят в името на съставяне на общо правителство, а отстъпки са нужни и от двете страни.

"Да надмогнат партийните си сметки и да надмогнат междуличностните си противоречия и личното си его", каза журналистът Валерия Велева в "Денят ON AIR".

Валерия Велева и Цветанка Андреева смятат, че сме свидетели на "инфантилна игра, която е опасна за страната и е удар срещу демокрацията".

"нека погледнат на кризата като на шанс. Всичко това, което описваме е огромен шанс в тези млади и по-стари лидери, да изградят нов модел на управление, стига са чегъртали стария модел, да изградят нов, това е предизвикателството пред тях като лидери, не просто да си простят а визионерски да хванат държавата", смята Цветанка Андреева.

Професор Тодор Танев смята, че шансовете намаляват с всеки изминал ден. 

"Много е деликатен моментът по скоро вероятно е да стане нещо с "Продължаваме промяната", подкрепено по някакъв начин с общи политики от ГЕРБ", каза той.

Политологът доц. Светослав Живков посочва, че евентуални избори през август са лош вариант, защото корпоративния и наказателния вот ще се увеличат.

"Твърде амбициозна, може би да, в известен смисъл и доста обща, но в някаква степен самите партии се опитаха да си дадат време, за да решат какво правят с по важния въпрос, а именно с управлението", каза Живков.

"Продължавам да се надявам, че има някакъв шанс за сформиране на правителство, друг е въпросът колко ще е трайно", допълни той.

Очаква се през следващата седмица президентът Румен Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Вижте повече в репортажа.