България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стряскащо е финансовото положение във ВУЗ-овете, искат 1% от БВП

"С нас никой не е договарял бюджет", изтъкна доц. Лиляна Вълчева

24.04.2023 | 08:41 Редактор: Искра Ангелова

Ректори и студенти искат още 180 млн. лева за висше образование.

"Бюджетът свети "на червено" и за 21 висши училища. Притеснението ни е огромно. БВП расте, миналата година беше заложен за 140 млрд. лв., но в края на годината се отчете 165 млрд. лв. - имаме ръст от 25 млрд. лв. Тази година той вече е заложен от 165 млрд. на 184 млрд., или това е около 19 млрд. в повече. Искаме 1% от БВП за висше образование, за наука - това е необходимост не само заради нас, но и заради това, че сме в европейското пространство за образование и наука. Средствата вървят надолу. Вместо да имаме поддържане на 4,5% от БВП, ние вече сме на 3,8%", каза доц. Лиляна Вълчева от Синдикат "Висше образование" в студиото на "България сутрин".

Според нея това е много стряскащо.

"На първо място искаме да бъдат признати договорените от нашия синдикат средства, а те не са малко - в размер на 40 млн. лв. Виждаме, че са заложени в бюджета. Но тези 40 млн. не са достатъчни, защото ние ги договорихме от 1 юли, трябва да бъдат добавени още 20 млн. лв. В самия бюджет са заложени увеличения на един критичен минимум, това не е продължаваща политика, ние сме напът да застрашим младите колеги и притока на млади хора в системата", допълни доц. Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че един асистент взима 1500 лв. заплата, но при спадането на данъци в много висши училища той е на критичния минимум от 1020 лв.

"Това го доближава до стипендията на докторант, която е 1000 лв. С ректорите и студентските съвети подписахме общ документ, където поставихме ясно политиката по доходи и политиката по стипендии. Висшето образование се движи с обучаващи преподаватели, грижата за хората е най-важната. С нас никой не е договарял бюджет. Ако бяха договаряли, ние щяхме ясно да им кажем, че след като 2 години поред дават 103 млн., къде е третата година. Това, което ние сме сметнали, е с 30 млн. разлика, а на нас ни трябват 134 млн. лв. само в политиката по доходи на работещите в системата. Нужни са ни още 7,5 млн. за стипендии на докторанти и асистенти, нужни са ни 1,1 млн. лв., защото има защитени специалности", обясни доц. Вълчева.

Тя е на мнение, че компромиси могат да се направят.

"Ние искаме да видим как ще се развият политиките, но за целта ни трябва редовно правителство. Естествено, че ще подготвим и нашите протести, но преди всичко ние сме академични хора -, умеем да убеждаваме, умеем да говорим с мотиви и аргументи", посочи доц. Вълчева.

По думите ѝ най-тежкият проблем е в НСА.

"НСА имаше общ бюджет 21,3 млн. лв. за 2022 година, в него са и увеличените средства, които са дадени за заплати, за качество, обучение. Сега за 2023 година са предвидени 20,7 млн., тоест с 600 000 лв. по-малко. Това е безумие. Има и друго училище - ВТУ, там не достигат 600 хиляди лв. В Лесотехническия университет има разлика от 200 000 лв., но само в предходната година бюджетът е бил 11, 3 млн. лв., сега дават 11,1 млн. лв.", коментира доц. Лилия Вълчева.

Гледайте целия разговор във видеото.