Ректори и студенти поискаха още 180 млн. лв. от служебния кабинет

Част от средствата са за увеличаване на субсидията за стипендии

18.04.2023 | 15:34 Редактор: Вяра Димова
Ректори и студенти поискаха още 180 млн. лв. от служебния кабинет

Още 180 млн. лева за висше образование искат от служебния кабинет Съветът на ректорите, синдикатът за висше образование и студентските съвети.

Те изпратиха съвместно писмо до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на финансите Росица Велкова, с което настояват да бъдат изпълнени текстовете на Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2021-2023 г., съобщиха от Националното представителство на студентските съвети.

"Независимо от положените усилия на правителство, синдикати и социални партньори към момента темповете на изпълнение на целите от Стратегията са изоставащи и дейностите по финансиране на системата са крайно недостатъчни", пише в писмото.

В средносрочната бюджетна прогноза е необходимо да се запише текст, който упоменава, че средствата, които държавата трябва да отдели за висше образование и наука, не трябва да бъдат по-малко от 1% от прогнозния БВП по текущи цени на годината, за която се отнася съответният бюджет, посочва писмото, цитирано от dnes.bg.

Допълнителните средства в размер на 178,3 млн. лв. следва да са насочени приоритетно в няколко сфери. Част от тях са за увеличаване на субсидията за стипендии на докторанти и студенти, съответно с 2,5 млн. лв. и с 5,5 млн. лв.

10 млн. лв. необходими за продължаващи ремонти в студентските общежития и столове. Нужни са още 1,1 млн. лева за компенсиране отпадането на учебните такси за студенти от защитени и приоритетни специалности. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)