България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Танцов филм показва по уникален начин живота на знаменити българки

Авторът и режисьор на проекта Стефани Ханджийска разказа как е създадена лентата

19.04.2023 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Български танцов филм показва ролята на жената през годините. Проектът е озаглавен "Жената, която уши знамето". В него са преплетени истории на знаменити българки като Райна Княгиня, Ванга, Елисавета Багряна и много други.

"Проектът поставя въпроса каква е ролята на жените в българската история и изобщо в историята. Най-вече се концентрираме върху постиженията на мъжете. В танцовия филм изследваме възможността на жената да създава неща, които променят живота по по-добър начин. Вдъхновихме се от 11 дами след усилено четене на книги и консултиране с експерти", сподели авторът и режисьор на проекта Стефани Ханджийска в "България сутрин".

Тя посочи, че Райна Княгиня не само ушива знамето, но след това е и първият български акушер. Изражда стотици бебета на бедни и богати в София и създава Майчин дом. Убеждава богати чужденци и българи да дарят средства за Майчин дом, обърна внимание Ханджийска.

"Разказахме на международния екип за тези дами, те се вдъхновиха и така направихме хореографията за филма. Изразяваме уникалното във всяка една жена през танца", каза още тя пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че са работили са с много подготвени танцьори от голяма консерватория в Лондон.

"Връзката с традициите става все по-силна, когато живееш в чужбина и когато имаш възможността да представяш България. Лондон е 12-милионен град, българите не сме толкова много по света", посочи режисьорът на проекта. 

Следващият танцов филм на Стефани Ханджийска е свързан с обичаите около погребалните ритуали в България.

"Следете на сайта на Дом на киното, заедно гледаме прожекциите на голям екран и после ги обсъждаме", завърши тя.

Гледайте цялата прогноза във видеото.