България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спад на заявките за екскурзии и почивки в Турция, веднага след руснаците сме по брой туристи

Въпреки разрушителното земетресение, се очаква силен летен сезон в южната ни съседка, прогнозира Февзие Акман

04.04.2023 | 08:06 Редактор: Вяра Димова

Около 10% отлив на почивките в Турция след силните земетресения през февруари, отчитат туроператори от Бургас. 

"Страх винаги има. На база последните статистически бюлетини, които ежемесечно се издават от Министерството на туризма и Асоциацията на хотелиерите, както и от нашата ежедневна работа, се отчита спад на нашата дейност. По отношение на обявените резултати за февруари, чуждите туристи, влезли в страната за периода януари-февруари, България се нарежда на второ място след Русия", каза екскурзоводът Февзие Акман от Истанбул в ефира на "България сутрин".

Сравнявайки резултатите с тези на хотелиерите се отчита спад на резервациите, отбеляза тя. 

"Сравнявайки Истанбул и Анталия, Асоциацията на хотелиерите обявява спад. За Истанбул той е от порядъка на около 17%, а за Анталия с 8%. В ежедневната си работа също отчитаме спад на заявки за туристически обиколки, екскурзии и почивки", заяви екскурзоводът пред Bulgaria ON AIR.

Една от причините за намаления брой туристи е свързана със страха след разрушителното земетресение. Отражение дава и последвалата информация, че страната е земетръсен район, обясни Акман и коментира ситуацията в Турция два месеца след мощния трус.

"Възстановяването продължава. Хората все още са в тежко положение. 52-53 дни след земетресението все още има хора, които се нуждаят от продукти от първа необходимост, дори и от вода. Много от хотелите в Анталия приеха пострадали от земетръсната зона. Повече от един месец са там. Някои от хотелите са на 70% заети", каза Акман. 

Фестивалът на лалетата тази година има определен спад откъм заявки и реализирани групи, посочи екскурзоводът и обяви, че има високи очаквания на летния сезон.

"Не само в Истанбул, но и колегите от Бодрум и Анталия, с които разговаряме, имат високи очаквания. Някои отлагания на почивки и резервации са краткотрайни във времето", стана ясно от думите на Акман.

Гледайте целия разговор във видеото.