България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Трябва да се включим с боеприпаси за Украйна, победи ли - Путин няма да се спре

България сама се поставя в позицията на най-уязвимата държава в ЕС и НАТО, смятат проф. Тодор Тагарев и Пламен Димитров

21.03.2023 | 09:26 Редактор: Елеонора Танева

Държави членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за съвместна доставка на боеприпаси за Украйна.

"Това е много необходима помощ за Украйна, защото се въоръжи със западни системи, но боеприпасите, които са на склад, са ограничени. През миналата седмица еврокомисарят Бретон беше у нас, посети ВМЗ Сопот, договаряше разширяването на производството, включително на такива боеприпаси. България в крайна сметка излезе от този формат, който подкрепя тази помощ за Украйна, което е странно. Още по-странно е обяснението на военния министър: "Ние не участваме, защото не разполагаме с такива калибри". Този проект е за Украйна, ние показваме поредна странна позиция", коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че тази помощ е и геостратегическа, тъй като гарантира по-голяма сигурност за западните държави.

"Ясно е, че ако Кремъл постигне целите си в Украйна, няма се спре в Украйна. Важно е Путин да бъде спрян, Украйна да възстанови своята цялост, да се възстанови в Европа и нормалната архитектура за сигурност, която се оказа странична жертва на агресията на Кремъл", каза проф. Тагарев.

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество също посочи, че България е трябвало да се съгласи с производството и доставките на боеприпаси за Украйна.

"Този план има няколко цели - помощ за Украйна, попълване на капацитета на страните. Това показва, че по мнението на ЕС този конфликт ще продължи дълго и трябва да се попълват тези запаси. Би било добре България да участва в този план и също така да печелят военните заводи у нас", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Двамата гости бяха на едно мнение - няма условия за провеждането на мирни преговори между Украйна и Русия, а Китай няма реално желание да бъде посредник между Путин и Зеленски.

"Ако Китай търсеше ролята на медиатор, трябваше да чуем, че ще има посещение и в Киев поне на висши китайски ръководители с висши украински. Няма как да сте медиатор между двете страни, ако говорите само с едната", коментира проф. Тагарев.

"Това е първото посещение на Си Дзинпин след избора му за трети мандат. С този свой ход той реално последва ходовете на Путин преди няколко години. Показа му, че прави като него - наруши подход, изграждан десетилетия в Китай за приемственост - лидери да не остават прекалено дълго, защото се разпространява тоталитарния режим на управление", подчерта бившият военен министър. 

Той допълни, че за Китай Русия се е превърнала в "суровинен придатък" и взима "каквито суровини си иска - на каквито си цени иска". 

И Пламен Димитров припомни приятелските отношения между Путин и Си Дзинпин.

"И двамата са застаряващи политици, които управляват безконтролно страните си, които са велики сили с ядрено оръжие. Целта на Дзинпин е да направи така, че Русия да не загуби войната, а Путин да не загуби властта", прогнозира Димитров. 

Очакванията му са да бъде обявен втори газопровод "Силата на Сибир" и Русия да се опита да пренасочи газовия пазар, който загуби от санкциите.

Проф. Тодор Тагарев коментира твърденията на Медведев за готовността на Русия да използва хиперзвукова ракета.

"Каквото и да представлява тя, дори и да е готова за използване, няма да бъде използвана срещу европейска столица. Това е твърдение на Дмитрий Медведев - злите езици твърдят, че е под влиянието на алкохола. Правейки това, Медведев е удобен за Путин, който да покаже, че в сравнение с Медведев изглежда нормален политик", анализира проф. Тагарев.

И двамата гости бяха категорични, че България сама се поставя в позицията на най-уязвимата държава в ЕС и НАТО.

"Ако положим усилия, можем освен изграждането на батальонни групи, да поискаме допълнителни сили - авиация, разузнавателни средства. Да се възползваме от възможностите за тристранните сделки, да подпомогнем процесите на превъоръжаване. Тук става въпрос за стотици милиони долара. 200 млн. долара стоят, заделени от американското правителство. Ние само трябва да кажем "даваме това", и да ни кажат "поръчвайте си въоръжение". Ние не го правим", каза още проф. Тагарев.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 1
Лъжат
преди 11 месеца
Сериозно ли американското правителство ще ни подари ново въоръжение? То даже и на Украйна не подарява.България е единсвената държава, която се разоръжава безплатно, за да слугува на чужди интереси. Затова и съюзниците не ни уважават. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Limana
преди 11 месеца